+36 20 272 0676 hello@web.bkrisa.com

Az internetes biztonság szempontjából kulcsfontosságú tényezők közé tartozik az SSL tanúsítványok használata. De pontosan mi is az az SSL tanúsítvány, és miért olyan fontos az weboldal tulajdonosnak?

Mi az SSL tanúsítvány?

Az SSL tanúsítvány (Secure Sockets Layer), vagy magyarul Biztonságos Csatlakozások Rétege, egy kriptográfiai protokoll, amelyet az internetes kommunikáció biztonságosabbá tételére használnak. Az SSL tanúsítványok létrehozása és használata lehetővé teszi az adatok titkosítását és a harmadik fél által történő illetéktelen hozzáférés megakadályozását.

De miért is olyan fontos az SSL tanúsítvány, és miért ajánlott minden weboldal tulajdonosnak fontolóra vennie az SSL használatát?

Miért fontos az SSL tanúsítvány?

  1. Adatvédelem: Az SSL tanúsítványok segítenek adataid védelmében azáltal, hogy titkosítják azokat az adatforgalom során. Ez azt jelenti, hogy amikor például egy felhasználó kitölt egy űrlapot egy weboldalon, vagy vásárlást hajt végre online áruházban, az adatok a webböngésző és a webszerver között kódolva, illetéktelen személyek számára értelmezhetetlen formában kerülnek átvitelre.
  2. Hitelesítés: Az SSL tanúsítványok megerősítik a weboldal hitelességét és azt, hogy valóban a tulajdonos szerverével kommunikál a felhasználó böngészője. Ezt az úgynevezett „lakattal” vagy a „https://” előtaggal ismerhetjük fel a böngésző címsorában, ami azt mutatja, hogy a weboldal megbízható.
  3. Rangsorolás: A keresőmotorok, mint például a Google, pozitívan értékelik az SSL tanúsítványokat. A biztonságos weboldalak előnyt élveznek a keresőmotorok rangsorolásában, ami jobb láthatóságot és több látogatót eredményezhet.
Az SSL tanúsítványok megerősítik a weboldal hitelességét

Az SSL tanúsítványok megerősítik a weboldal hitelességét

Hogyan működik az SSL tanúsítvány?

Az SSL tanúsítványok működése alapvetően a következő lépésekből áll:

  1. A böngésző kérése: Amikor egy felhasználó elkezdi megnyitni egy weboldalt, a böngészője elkéri a webszerver SSL tanúsítványát.
  2. Webszerver hitelesítése: A webszerver visszaküldi a böngészőnek a saját SSL tanúsítványát, valamint a hozzátartozó nyilvános kulcsot.
  3. Kulcsok cseréje: A böngésző ellenőrzi, hogy a kapott SSL tanúsítvány hitelesítő szervezet (például a GlobalSign vagy a Let’s Encrypt) által kiállított-e, és hogy még érvényes-e. Ha mindkét feltétel teljesül, akkor a böngésző használja a webszerver nyilvános kulcsát adatainak titkosításához.
  4. Titkosított kapcsolat: Az adatok most már titkosított formában áramlanak a böngésző és a webszerver között. Ez megakadályozza a külső személyek számára az érzékeny információk hozzáférését.

Hogyan szerezhetsz SSL tanúsítványt?

Az SSL tanúsítványokat hitelesítő szervezetek és tanúsítvány kiadók állítják ki. Ezek a vállalatok gondoskodnak arról, hogy a tanúsítványok megbízhatóak legyenek, és megfeleljenek a biztonsági szabványoknak. A tanúsítvány kiadók számosféle SSL tanúsítványt kínálnak, beleértve az egyszerű domain igazolástól kezdve egészen a kiterjesztett ellenőrzésű tanúsítványokig.

A tanúsítvány beszerzése és telepítése általában technikai tudást igényel, így sok weboldal tulajdonos az SSL tanúsítványokat a tárhelyszolgáltatójukon keresztül telepíthetik. A tanúsítvány típusa és annak időtartama változó lehet, és általában éves vagy hároméves hitelességi idővel rendelkezik.

Összegzés

Az SSL tanúsítványok nélkülözhetetlenek a mai internetes világban. Biztosítják az adatok titkosítását és az internetes kommunikáció biztonságosságát, elősegítik a weboldal hitelességét és pozitív hatással vannak a keresőmotorok rangsorolására. Amennyiben még nem rendelkezel SSL tanúsítvánnyal a weboldaladon, érdemes elgondolkodni annak beszerzésén, hogy növelhesd a látogatók bizalmát és biztonságát az interneten.

Az ember illusztráció a Storyset-ről származik

Megosztás:
Budai Kristóf - WordPress weboldal készítő

Budai Kristóf

Helló, Budai Kristóf vagyok, WordPress weboldal készítő. A célom az, hogy mindenkinek profi és jól működő weboldala legyen. Ezért is írom a weboldal készítés blogot, hogy minél több embernek tudjak segíteni.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni, akkor ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Főtéma:

Címkék: ,