+36 20 272 0676 hello@web.bkrisa.com

Ha WordPress-es weboldalad van, akkor nem szabad elhanyagolnod a rendszeres frissítéseket. Ahhoz hogy zökkenő mentesen működjön a weboldalad a WordPress frissítés létfontosságú (legalább is a weboldalad számára).

Amikor WordPress frissítésről beszélünk, akkor mindössze csak pár perces folyamatról van szó. De ezt a pár perces folyamatot mégis sokan kihagyják különböző okokra hivatkozva. Valaki fél tőle, valaki nem is tudja, hogy van ilyen és vannak olyanok is, akiket egyszerűen nem érdekel. Mondván, ha eddig is működött most is fog.

Ezek nagyon rossz hozzáállások, mivel ha egyre tovább húzod a WordPress frissítéseket annál nagyobb kockázatnak teszed ki a weboldaladat. Ha jól gondolom nem szeretnéd, hogy magától lefagyon vagy hackerek sikeresen feltörjék az oldaladat.

WordPress frissítés nagy vonalakban

  1. Elkészíted a weboldaladról a saját biztonsági mentésedet a phpMyAdmin-ból és lemented a fájlokat a tárhelyedről FTP kapcsolaton keresztül.
  2. Leellenőrzöd a WordPress rendszerkövetelmeit. A következők a főbb követelmények: PHP 7.4 vagy magasabb, MySQL 5.7 vagy MariaDB 10.3, HTTPS támogatás. Részletesebben itt olvashatsz a WordPress követelmeiről.
  3. Elvégzed a frissítéseket.
  4. Ellenőrzöd a weboldalad működését.

Miket kell frissítened?

A WordPress teljeskörű frissítéséhez 3 dolgot kell frissítened:

  • A weboldalad motorját. Vagyis magát a WordPress-t kell frissítened. Mondhatni ez a weboldalad alapja. Ehhez ritkábban érkeznek frissítések, de azokat nagyon komolyan kell kezelni, mert nagyobb hibajavításokat és új funkciót szoktak tartalmazni.
  • A WordPress bővítményeket. Ezek olyan beépülő szoftverek, amik plusz képességeket adnak hozzá a weboldaladhoz.
  • A WordPress weboldalad sablonját. Ez szabja meg a weboldalad kinézetét, szóval ez különböző dizájn beállításokat tartalmaz.

Hogyan frissítheted a WordPress-t?

Alapvetően 2 módszer közül választhatsz, ha a WordPress-t, a bővítményeket és a sablont szeretnéd frissíteni. Ezek a módszerek pedig az automatizált (könnyebb) vagy manuális (haladóbb) frissítés.

Frissítés elérhetősége a felsősávban

Frissítés elérhetősége a felsősávban

Automatizált (könnyebb) WordPress frissítés

Ezt az egyszerűsége miatt szeretik annyian. Mivel csak párkattintás és le is frissítettük az egész oldalt. Ezt a Vezérlőpult >> Frissítések menüpont alatt mind el is végezheted. Ezek a frissítések párperc alatt lefutnak a tárhelyszolgáltatótól és frissítés mennyiségtől függően.

Frissítések oldalsávban a Vezérlőpult alatt

Frissítések oldalsávban a Vezérlőpult alatt

Az előnye, hogy a folyamat elindítása során nincs semmi dolgod vele. Ilyenkor automatikus lecseréli a szükséges fájlokat és az adatbázisban is végrehajtja a módosításokat.

A hátránya, hogy ilyenkor nagyobb a hiba lehetőség. Például: összeakadhatnak a fájlok a frissítés során.

Manuális (haladóbb) WordPress frissítés

A manuális frissítés már egy combosabb feladat, az automatikussal szemben. Viszont sokkal biztonságosabb és kisebb az esély arra, hogy összeakadjanak a fájlok.

Ehhez le kell töltened a legújabb WordPress verziót. Majd fel kell töltened FTP kapcsolaton keresztül a szerverre és felülírnod a meglévő fájlokat. A legvégén a domainneved.hu/wp-admin/upgrade.php címet kell megnyitnod, hogy elindítsd az adatbázisban szükséges módosításokat elvégző folyamatot.

A sablonok esetében a wp-content/themes mappába kell bemásolnod a sablonod fájljait. A bővítmények setében a wp-content/plugins mappába kell bemásolnod a bővítményeid fájljait.

Melyik módszert válaszd?

A tökéletes frissítési módszer kiválasztás ember függő. Úgy kell nézni, hogy melyik számodra a legszimpatikusabb és biztonságosabb.

Egy a lényeg a WordPress weboldalad mindig a legfrisseb legyen! Rendszeresen legyenek frissítve rajta a bővítmények , sablonok és persze a WordPress is. Mert, ha ezeket kihagyod nagy problémákba ütközhetsz: lelassulhat az oldalad, vagy fel is törhetik az elavult biztonsági rendszer miatt.

Mikor ajánlott elvégezni a frissítéseket?

A WordPress biztonsági mentéshez hasonlóan itt is elmondható, hogy minél gyakrabban annál jobb. Hetente vagy havonta érdemes ránézni, hogy kell-e új frissítéseket elvégezni az oldalon.

Viszont nem javasolt azonnal frissíteni az új kiadványokat. Érdemes néhány napot várni a frissítésekkel, mert lehet, hogy a készítők hibát vétettek az új verzióban. De ha párnap eltelte után is fent van az új frissítés, akkor lehet frissíteni.

A WordPress frissítés lépése

1. Biztonsági mentés készítés

Nagy kockázat úgy neki állni a WordPress frissítésekhez, ha nem készítesz előtte biztonsági mentést. Főleg, ha egyszere több mindent is frissítesz. Valószínűleg nem lesz semmi probléma a frissítés követően, ha minőségi bővítményeket használsz. De mégis óriási nagy segítség lehet, ha van mihez visszanyúlni miután valami balul sül ki.

Biztonsági mentést egyszerűen készíthetsz a phpMyAdmin adatbázis és a tárhelyeden található fájlok letöltésével. De erről többet megtudhatsz a WordPress biztonsági mentésről szóló írásomban.

A biztonsági mentéshez használhatsz olyan bővítményt, ami elkészíti helyetted az adatmentést, ilyen bővítmény például az UpdraftPlus. De ha ezt így is túl bonyolultnak találod, akkor nyugodtan felkereshetsz ezzel kapcsolatban egy weboldal üzemeltető szakembert, aki tud neked segíteni.

2. WordPress motor (core) frissítés

A WordPress motor frissítésével a weboldalad alapja kerül frissítése, a weboldalad fő funkcióival együtt. A WordPress-t folyamatosan javítják és új funkciókkal látják el, hogy minél több igényt kitudjanak elégíteni. Sőt mi több biztonság ügyileg is frissítik, hogy a lehető legbiztonságosabb WordPress weboldalad legyen.

WordPress motor (core) frissítés

WordPress motor (core) frissítés

3. Bővítmények frissítése

A WordPress motor frissítése után jöhetnek a bővítmények frissítése. Javasolt nem egyszerre az összes bővítményt frissíteni, inkább egyesével frissítsd, ha lehet. Mivel lehet nem fogja bírni a tárhelyed, ha egyszerre több bővítményt is frissítesz. Valamint ilyenkor megnőhet annak is az esélye, hogy a különböző bővítmények fájljai összeakadnak egymással.

WordPress bővítmények frissítési felülete

WordPress bővítmények frissítési felülete

4. Sablon frissítés

A sablon frissítés hasonlóan működik, mint a bővítmények frissítése. Csak jobb esetben egy sablont kell frissítened, ami éppen aktív.

Ha van több inaktív sablonod is a weboldaladon, akkor azokat érdemes törölnöd, mert csak foglalják a helyet és lassíthatják az oldalad. Kivéve, ha az a gyerek sablonod (child-theme) szülő sablonja. Ezt előtte érdemes megnézned.

WordPress sablonok frissítési felülete

WordPress sablonok frissítési felülete

5. Weboldal működés ellenőrzés

Miután befejeződtek a frissítések érdemes átnézni alaposan a weboldaladat, hogy minden rendeltetésszerűen működik-e. A weboldaladon minden elérhető-e, nem fagy le, a sebessége is olyan mint eddig volt, a bővítmények funkciói is működnek. Ha mindent rendben találsz, akkor azt jelenti, hogy sikeres volt a frissítés. Gratulálok!

Gyakran előforduló problémák és kérdések

Mit tegyek, ha szétesett a weboldalam frissítés követően?

A legfontosabb dolog, hogy ilyenkor ne ijedj meg, maradj nyugodt.

  1. Kapcsold ki a bővítményeket egy rövid időre, úgy hogy átnevezed a wp-content/plugins mappa nevét.
  2. Ezután töröld ki a felesleges bővítményeket, majd a maradékot frissítsd egyesével.
  3. Majd jöhet a sablon frissítése is és kész ezzel kész frissítés. Most már működnie kell a weboldaladnak.

Ha valami oknál fogva ezekután se működik a weboldalad, akkor vedd föl a kapcsolatot egy hozzáértő weboldal fejlesztővel.

Ha nagyon régen frissítettem utoljára, akkor mit tegyek?

Ez attól függ, hogy mennyire rég volt az utolsó teljes körű frissítés. Ha évekkel ezelőtt vagy több mint 6-8 hónapja, akkor nagyon veszélyes egyedül neki állni ennek a műveletnek. Mert túl sok változás történt azóta és kompatibilitási gondok lehetnek. Ilyenkor érdemes beszélni egy weboldal karbantartóval, aki segíthet biztonságos frissítésekben.

Miért szükséges rendszeresen frissíteni a WordPress-t?

A WordPress frissítések korábbi hibák kijavítását és új funkciókat tartalmaznak. Ha rendszeresen van frissítve a WordPress, a bővítmények és a sablon, akkor ki lehet jelenteni, hogy a lehető legbiztonságosabb a weboldalad. Ezeken felül új funkciókkal bővül a weboldalad, amikkel még több mindent tudsz elkészíteni az oldaladon.

 

Ha tetszett az írásom akkor kérlek oszd meg ismerőseiddel! Vagy ha bármi kérdésed merül fel a WordPress frissítéssel kapcsolatban, akkor írj hozzászólást és mihamarabb megválaszolom!

Cikk forrása: WordPress frissítés

A webes illusztráció a Storyset-től származik

Megosztás:
Budai Kristóf - WordPress weboldal készítő

Budai Kristóf

Helló, Budai Kristóf vagyok, WordPress weboldal készítő. A célom az, hogy mindenkinek profi és jól működő weboldala legyen. Ezért is írom a weboldal készítés blogot, hogy minél több embernek tudjak segíteni.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni, akkor ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Főtéma:

Címkék: , , ,