+36 20 272 0676 hello@web.bkrisa.com

A domain név jelentése röviden annyi, hogy a domain név a weboldal neve. Ez egy kicsit lecsupaszított, de nagyon célratörő megfogalmazás. Viszont ennél hosszabban is meg lehet fogalmazni.

A domain név jelentése

A domain név egy könnyen értelmezhető azonosító, ami a szerverek beazonosítására szolgál. A domain név 1-1 IP-cím szöveges, egyszerűen értelmezhető változata. A domain egyik legnagyobb előnye az IP-címmel szemben, hogy könnyebben megjegyezhető.

💡 Tipp: A gyors ⏱ weboldalért kulcsfontosságú a megfelelő tárhely kiválasztása. Ehhez a hitelesített minőséget javaslom 👉 Tárhelypark

Mi is pontosan a domain név?

Minden internethez kapacsolt számítógépnek van egy egyedi azonosítója, IP-címe. Viszont ezek az IP-címek önmagukban nem sokat jelentenek. Ezért minden IP-címhez egyedi domain név társul. Amin keresztül elérjük azt a szervert, amit megcéloztunk. Az adott szerveren lehet több minden is, köztük akár weboldal is.

Domain felépítése

A domain név egy előtagból és egy utótagból épül fel, amik pontokkal vannak elválasztva. Az előtag az adott cég vagy vállalkozás márka neve. A második előtag meg a domain végződés, ilyen például a .hu, .com vagy .eu.

Ezeken kívül több domain végződés is létezik, amik közül lehet válogatni. Érdemes eznek utánajárni mielőtt kiválasztanád a domain nevedet.

Domain szó eredete

A domain szó angol nyelvből származik. Ami magyarra fordítva a következőket jelenti: birtok, uralom, tartomány. A domain név leginkább elfogadottabb magyar fordítása a tartománynév, vagy ennél pontosabban: internetes tartománynév.

De ettől függetlenül a magyar nyelvhasználatban többféle képen hivatkozunk rá: domén, doménnév, domainnév, tartománynév, névtartomány.

Helyesírása: domainnév vagy domain név?

Hivatalosan egybe kell írni, a következőképpen: domainnév. Viszont a hétköznapinyelvben általában külön írják: domain név. Valójában külön használják a leggyakrabban és személy szerint én is így szoktam használni, számomra is ez a természetes.

Megosztás:
Budai Kristóf - WordPress weboldal készítő

Budai Kristóf

Helló, Budai Kristóf vagyok, WordPress weboldal készítő. A célom az, hogy mindenkinek profi és jól működő weboldala legyen. Ezért is írom a weboldal készítés blogot, hogy minél több embernek tudjak segíteni.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni, akkor ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Főtéma:

Címkék: