+36 20 272 0676 hello@web.bkrisa.com

A WordPress karbantartás nélkülözhetetlen folyamat, amit mondhatni kötelező elvégezni, ha egy folyamatosan jól működő weboldalt szeretnénk üzemeltetni.

Sajnos kevesen tudnak arról, hogy hogyan is működik a weboldaluk és azt egyáltalán karban kell tartani. Az ilyen információkat csak későn kapják meg, amikor problémába ütköztek a weboldalukkal.

Pont azért, hogy most ne legyen ebből probléma készítettem egy rövid útmutatót, hogyan is kell elvégezni a rendszeres WordPress karbantartást.

Miért van szükség rendszeres WordPress karbantartásra?

Azt tudtad, hogy a világ weboldalinak több mint 20% WordPress-en fut? Ezért hackerek sok weboldalon tudnak kísérletezni és azokat feltörni. Könnyű helyzetük is van, mivel a WordPress forráskódja nyitott, szóval bárki könnyedén hozzáférhet és hibákat kereshet benne.

Ezek megelőzése érdekében érkeznek rendszeresen új frissítések a WordPress-re, bővítményekre és sablonokra. Tehát, ha nincs rendszeres WordPress karbantartás a weboldalon, akkor nagy kockázatnak tesszük ki a weboldalunkat, mert bármikor feltörhetik azt.

Ha most már Te is úgy gondolod, hogy érdemes foglalkozzni a WordPress karbantartással, akkor olvasd tovább a cikket vagy kérd a segítségemet!

Milyen fő lépésekből áll a WordPress karbantartás?

Alap WordPress karbantartási lépések:

Speciálisabb WordPress karbantartási lépések:

Alap WordPress karbantartási lépések

1. Biztonsági mentés készítés

Még mielőtt bármit is csinálnál a weboldaladon érdemes biztonsági mentést elvégezni! Abból a célból, hogy ha bármi is történne a weboldaldal vissza lehessen állítani az előző állapotára.

A WordPress karbantartás előtti biztonsági mentések:

 1. Fájlok mentése
 2. Adatbázis mentés
 3. Teljes tárhely mentés

Részletesebben a WordPress biztonsági mentésről szóló cikkemben olvashatsz!

WordPress biztonsági mentés

WordPress biztonsági mentés

Egyszerűbb biztonsági mentés:

Egyszerűbben is el lehet végezni biztonsági mentéseket a WordPress karbantartása előtt. Még pedig erre specializálódott bővítménnyel. Egyik legnépszerűbb biztonságimentést készítő bővítmény UpdraftPlus WordPress Backup & Migration Plugin.

2. WordPress frissítés

A WordPress frissítésével a weboldalad magja frissül. A WordPress-t folyamatosan javítják és új funkciókkal látják el. Sőt biztonság ügyileg is frissítik, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen weboldalad.

 1. Kattints a Vezérlőpult >> Frissítések menüpontra
 2. A biztonsági mentés követően kattints a Frissítés (legújabb) verzióra
 3. A frissítés sikeresen lezajlott

Érdemes néhány napot várni a frissítésekkel, mert lehet, hogy a készítők hibát vétettek az új verzióban. De ha párnap eltelte után is fent van az új frissítés, akkor lehet frissíteni. (Nem csak a WordPress-re, hanem a bővítményekre és a sablonokra is igaz.)

WordPress motor (core) frissítés

WordPress motor (core) frissítés

3. Bővítmények, sablon frissítése

A bővítmények és a sablonok frissítése előtt ellenőrizd le, hogy tényleg minden szükséges-e, ami a weboldaladon van. Valóban minden bővítményt kihasználsz? A felesleges bővítményeket érdemes letörölni, mert csak foglalják a helyet és lassíthatják a weboldalt.

A sablonoknál érdemes csak 1 sablont megtartani, amelyiket pont használod. A többi csak feleslegesen van fent, amik ugyanúgy lassíthatják a weboldalt. (Arra viszont ügyelj, hogy ha gyerek sablonod van, akkor a szülősablont ne töröld le!)

A bővítmény és a sablon frissítése, nagyban hasonlít a WordPress frissítéséhez. Úgyhogy ezek előtt is erősen ajánlott a biztonsági mentés készítés!

 1. Kattints a Vezérlőpult >> Frissítések menüpontra
 2. A biztonsági mentés követően szigorúan egyesével frissítsd le a bővítményeket és a sablont (Így könnyebben kiderül, hogy melyik bővítmény vagy sablon lehet problémás.)
 3. Ha mind kész, akkor a frissítés sikeres volt
WordPress bővítmények frissítési felülete

WordPress bővítmények frissítési felülete

4. Weboldal átalakítás

Időnként kell a weboldalon kisebb-nagyobb átalakításokat végezni, mint például új aloldal elkészítése, űrlap kihelyezése vagy csak modernizálni az egész weboldalt. Ezeket nem kell rendszeresen elvégezni, viszont nagy feladat lehet olyan számára, aki kevésbé ért a WordPress weboldalakhoz. Ilyenkor érdemes felkeresni egy weboldal karbantartót, aki átveszi a teljes WordPress weboldal karbantartását.

Speciálisabb WordPress karbantartási lépések

Most elérkeztünk a speciálisabb, kompletteb WordPress karbantartás lépéseihez. Ezekhez a lépésekhez már egy komolyabb a WordPress és fejlesztői szaktudás kell, ami nélkül elég kockázatos lenne belekezdeni. Ha nem szeretnél kockáztatni és inkább egy szakemberre bíznád a weboldaladat, akkor nézd meg a weboldal karbantartás csomagomat!

5. WordPress biztonság

Mindenekelőtt ellenőrizni kell a weboldal biztonságát, erre a Wordfence Security ingyenes bővítmény tökéletes választás lehet. (Viszont nem tud megoldást nyújtani minden biztonsági problémára.)

Wordfence Security – Tűzfal, Kártevő kereső és Biztonságos belépés

További biztonság ügyi bővítményeket tudom ajánlani még:

6. WordPress gyorsítás

A WordPress weboldal gyorsítása egy nagyon komplex, összetett feladat. Sok kisebb és nagyobb feladatból áll. Itt van néhány lépés, amit mindenképp el kell végezni:

 1. Bővítmények kiszűrése
 2. Megfelelő sablon kiválasztása
 3. Minőségi oldalépítő használata
 4. Cache bővítmény telepítése és beállítása

Ezek csak a legalapvetőbb feladatok voltak, amik nélkül nem lehet weboldal sebességét növelni. Ha szeretnél többet meg tudni a WordPress gyorsításról, akkor olvasd el ezt a cikkemet is: WordPress gyorsítás 10 fő lépésben

WordPress gyorsítás

WordPress gyorsítás

7. Adatbázis optimalizálás

Nagyon fontos folyamat a WordPress karbantartása során az adatbázis optimalizálása. A WP-Optimize ingyenes bővítménnyel ezt egyszerűen el lehet végezni.

Viszont itt sem árt előtte egy biztonsági mentést végezni. Mivel állítólag csak olyan fájlokat töröl, amik nincsnek használatban (mint pl: régebbi bejegyzés változatok, törölt hozzászólások, stb.). De meg van rá a lehetőség, hogy olyan fájlt is kitöröl, ami miatt a széteshet az oldal, ezért vissza kell állítani.

WP-Optimize – Cache, Clean, Compress.

8. Spam hozzászólások szűrése és törlése

A WordPress karbantartás feladatai közé tartozik a spam hozzászólások kiszűrése is. Az ilyen hozzászólásokat általában robotok végzik. Ezek a robotok egy előre megírt áltatlában angol szöveget posztolnak, ami átvezeti a weboldal látogatót az ő oldalokra. Ezeket egy egyszerű módon, az Akismet Anti-spam bővítménnyel ki is iktathatjuk.

Akismet Anti-spam: Spam Protection

Ki végezze el a WordPress karbantartást?

Erre a kérdésre neked kell megadni a választ. Neked kell eldöntened, hogy mi fontosabb számodra:

 1. Az, hogy spórolsz havonta pár ezer forintot, vagy…
 2. Stressz mentesen időt spórolsz, miközben a weboldalad zavartalanul működik.

Valamint, ha mégis bekövetkezik valami váratlan dolog, akkor van egy embered, aki azonnal kijavítja.

Egy kis elgondolkodtató:

(Ezeket az érveket kell szembe állítani és eldönteni, hogy neked mi a fontos. Az emberek többsége jobban szeret a saját értéket teremtő feladataira fókuszálni és nem szereti, ha ebből kizökkentik. Amikor szakértő kezekre van bízva a weboldal, akkor könnyen elvárható a magas minőség és a profizmus.)

Hogyan döntöttél?

Ha úgy döntöttél, hogy egy WordPress szakértőre szeretnéd bízni a weboldaladat, akkor nézd meg a WordPress weboldal karbantartás csomagomat! (Megéri átolvasni!)

A webes illusztráció a Storyset-től származik

Megosztás:
Budai Kristóf - WordPress weboldal készítő

Budai Kristóf

Helló, Budai Kristóf vagyok, WordPress weboldal készítő. A célom az, hogy mindenkinek profi és jól működő weboldala legyen. Ezért is írom a weboldal készítés blogot, hogy minél több embernek tudjak segíteni.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni, akkor ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Főtéma:

Címkék: , , , ,