+36 20 272 0676 hello@web.bkrisa.com

Ha a WordPress választjuk a weboldalunk motorjának, akkor jól választunk. Mert a WordPress már önmagában is egy nagyon biztonságos rendszer. Viszont a népszerűsége és nyíltforráskódja miatt sok hacker próbálja az ilyen weboldalakat feltörni. Ezért mutatok 7 tippet a WordPress biztonság megóvásának érdekében. Plusz a végén is adok még néhány tanácsot!

Miért törhetik fel a WordPress weboldaladat?

Mielőtt még megnéznék, hogyan is védekezhetünk a WordPress weboldal feltörések ellen ismerjük meg mik lehetnek azok a problémák, amik nagy veszélybe sodorhatják weboldalunkat:

 • Túl egyszerű felhasználónév és jelszó
 • Nem a hivatalos wordpress.org-ról származnak a sablonok, bővítmények
 • Hosszabb ideje nem frissített sablonok, bővítmények
 • Elavult WordPress verzió
 • Olcsó, megbízhatatlan tárhely szolgáltatóknál történő működtetés
 • Ellenőrizetlen feltöltések (képek és egyéb fájlok)
 • SFTP, SSL, WAF biztonsági alkalmazás hiánya
 • Látható bejelentkezési oldal, amin nincs védelem
 • Látható a WordPress, a sablonok és a bővítmények verziószáma a kódban
 • Nem biztonságos helyről történő bejelentkezés (pl: egy kávézó ingyenes WIFI-én keresztül)

Hogyan veheted észre, ha feltörték a weboldaladat?

Szabad szemmel szinte sehogy. Vagy ha még is, akkor már késő. Javasolt néha úgy végig járni a weboldalt, hogy nem vagyunk bejelentkezve. Ezenkívül érdemes még bekötni a Google Search Console-t is, abból a célból, hogy Google keresőrobotjai ott tudnak nekünk jelezni, ha ártalmas kódot találtak az oldalunkon.

Itt van néhány gyakori jel, ami arra utalhat, hogy feltörték a weboldaladat:

 • Néhány URL át van irányítva más weboldal címekre
 • Idegen nyelvű indexelt tartalmak
 • A weboldalon megjelennek idegen szövegek
 • Észrevehetően lelassul a weboldal
 • Nagy a forgalom csökkenés
 • Nem tudunk belépni az oldal adminjába
 • A Google kiírja, hogy az oldal nem biztonságos
 • A Google index-ben másnyelvű indexelt oldalak jelennek meg

Meg lehet-e menteni a WordPress weboldalt, ha már feltörték?

Inkább ezt a kérdést úgy tenném fel, hogy „Megéri-e megmenteni a WordPress weboldalt miután feltörték?” Ugyanis nagy valószínűséggel és nagy szakmai tapasztalattal meg lehet menteni egy feltört WordPress weboldalt.

Csak az már nem lesz olyan mint a régi. Itt nem megjelenésre kell gondolni, hanem a Google megítélésére. Egy ilyen eset után elveszíti a jóhírét a weboldal domain-je. Ezekután a Google szemében megbízhatatlanná válik a weboldal és romolni fognak a keresőben elért eredmények.

Amondó vagyok, hogy jobb megelőzni a bajt és már a weboldal készítés kezdetekor elkezdeni kiépíteni a WordPress weboldal biztonságát.

Így fokozd a WordPress weboldalad biztonságát!

1. Biztonságos tárhely kiválasztása

Nagyon fontos, hogy egy jó minőségű WordPress tárhelynek legyen SSL tanúsítványa. A tárhely adminisztrációja mindig HTTPS protokollt használjon. A tárhelyszolgáltató ügyfélszolgálata legyen mindig elérhető és segítőkész.

2. Megbízható sablonok és bővítmények használata

Ha nem megbízható forrásból származik a WordPress sablonunk vagy bővítményünk, akkor előfordulhat, hogy kártékony vagy csak hiányos kódok szerepelnek bennük. Ezek jócskán megnehezíthetik a dolgunkat. Mivel az ilyen sablonok, bővítmények telepítésével mi „hívjuk” meg a támadókat a weboldalunkra.

3. Biztonsági mentés készítés

Nélkülözhetetlen folyamata a rendszeres biztonsági adatmentés készítés. Az ilyen mentéseket érdemes másik szerveren, felhőben tárolni, hiszen ha feltörik az egész szervert, akkor mindenhez hozzá férnek a támadók, még a biztonsági mentésekhez is. Erről többet olvashatsz a WordPress biztonsági mentés cikkemben.

4. Rendszeres frissítések elvégzése + egyéb karbantartási munkák

A rendszeres biztonsági mentéseket követően a rendszeres frissítés a legfontosabb. Ugyanis a frissítésekkel nem csak új dolgok jönnek, hanem régi hibákat is kijavítanak. Az ilyen frissítések mind a WordPress-nél, sablonoknál és bővítményeknél fontosak. Mind a 3 csoportban előfordulhatnak ilyen hibák. A Rendszeres WordPress frissítés cikkemben olvashatsz ezekről többet.

Plusz időnként nem árt az egész weboldalt átnézni és plusz optimalizálásokat, tisztításokat elvégezni, mint pl: Adatbázis optimalizálás. Az ilyen és hasonló dolgokról írtam a WordPress karbantartás cikkben.

WordPress karbantartás 8 fő lépésben

WordPress karbantartás 8 fő lépésben

5. Erős jelszó kiválasztása

Ne a hagyományos, legegyszerűbb felhasználóneveket és jelszavakat használjuk a WordPress weboldalunk belépéséhez. Később ezek miatt nagyon megszívhatjuk! Használjunk kis és nagybetűket, számokat, és lehetőleg minimum 1 db speciális karaktert. Ezt a jelszót és felhasználónevet ne mentsük el a böngészőben. Valamint egy jelszót, csak egy weboldalon használjunk!

Használjunk belépést megnehezítő bővítményeket is:

6. Biztonsági bővítmény telepítése

Rengeteg olyan bővítmény létezik már, amik segítenek megvédeni a támadásoktól a weboldalunkat. Egy ilyen bővítmény a Wordfence Security is. Fontos kiemelni, hogy az ilyen biztonsági bővítményekből nem szabad 1-nél többet telepíteni a weboldalunkra! Valamint nem csak telepíteni kell az ilyen bővítményeket, hanem helyesen be állítani, hogy valóban védjenek.

Wordfence Security – Tűzfal, Kártevő kereső és Biztonságos belépés

7. Csak megbízható helyről érdemes bejelentkezni

A WordPress weboldalunkra szigorúan, csak megbízható számítógépről és megbízható internet kapcsolaton keresztül lépjünk be! Nem szabad nyilvános WiFi hálózatokon keresztül belépni a WordPress-be, mert könnyen ellophatják a belépési adatainkat.

Összefoglaló a WordPress biztonságával kapcsolatban

A WordPress használata során nem kell folyamatosan rettegned a hacker támadásoktól, de érdemes felkészülni ezekre. Mivel ha egyre nagyobb a weboldalad és egyre több a látogató is rajta, akkor egyre több hackernek is feltűnhet. Viszont az imént említett lépésekkel több támadást is megakadályozhatunk:

 1. Biztonságos tárhely kiválasztása
 2. Megbízható sablonok és bővítmények használata
 3. Biztonsági mentés készítés
 4. Rendszeres frissítések elvégzése + egyéb karbantartási munkák
 5. Erős jelszó kiválasztása
 6. Biztonsági bővítmény telepítése
 7. Csak megbízható helyről érdemes bejelentkezni

A további WordPress biztonság érdekében ellenőrizd a Sucuri biztonsági tesztjét. Ezzel kiderülhet, hogy mennyire biztonságos a weboldalad. Valamint olvasd el a WordPress Biztonság hivatalos cikkét, itt plusz tanácsokat kapsz a WordPress védelemben.

Ha kérdésed merült fel, akkor írj hozzászólást vagy kérd a segítségemet!

Megosztás:
Budai Kristóf - WordPress weboldal készítő

Budai Kristóf

Helló, Budai Kristóf vagyok, WordPress weboldal készítő. A célom az, hogy mindenkinek profi és jól működő weboldala legyen. Ezért is írom a weboldal készítés blogot, hogy minél több embernek tudjak segíteni.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni, akkor ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Főtéma:

Címkék: , , , ,