+36 20 272 0676 hello@web.bkrisa.com

Ha van már weboldalad, akkor nem szabad elhanyagolni a rendszeres biztonsági mentéseket! Különben nagy veszélynek leszel kitéve. A WordPress biztonsági mentés jóformán kötelező dolog, ha egy biztonságos, jól működő weboldalt szeretnél üzemeltetni. Viszont nem kell megijedned, mivel most mindent megtudsz a helyes biztonsági mentésekről.

Miért kell biztonsági mentés végeznünk?

A biztonsági mentésekre egyre nagyobb szükség van a mai világunkban. Ugyanis szinte már minden adatunk fent van az interneten, köztük a weboldalunk is. Azt gondolhatjuk, hogy ha már valami fel került az internetre, akkor az ott is marad örökre.

Ez majdnem így is van, csak sajnos néha közbe jöhetnek váratlan helyzetek. Például: véletlenül törlünk valami fontos dolgot a weboldalunkról, feltörik a weboldalunkat, kigyulladnak a tárhelyszolgáltatónk szerverei a biztonsági mentéseikkel együtt.

(2021-ben erre volt is példa: kigyulladt az OVH tárhelyszolgáltató strasbourgi, SBG2 nevű adatközpontja. Erről itt olvashatsz többet!)

Szóval, ha mégis bekövetkezik valamilyen nem várt következmény, nyugodtak maradhatunk, ha van biztonsági mentésünk / mentéseink. Mivel csak visszaállítjuk és már újra működik is.

Milyen biztonsági mentésekben gondolkodhatunk?

3 fő biztonsági mentés jöhet számításban a WordPress weboldalunk biztonsági mentésekor.

1. Szerver szintű mentés

A szerver szintű mentés, csak is akkor jöhet szóba, ha van egy saját dedikált szervered. Ilyenkor a szolgáltatód rendszeresen készít szerveredről mentéseket (áltatlában naponta 1 mentést készítenek). Viszont, ha csak egy osztott tárhelyen vagy, akkor ilyen mentések nem csinálnak biztonsági okok miatt.

2. Tárhely csomag szintű mentés

Ezt a mentést bárki elvégezheti a cPanel felületén belül. Pár kattintással lementheted az adott tárhelycsomagodnak a teljesegészét. A weboldalad tartalmát, e-mailjeidet és mindent, ami fent van a tárhelyeden. Hasonló könnyedséggel vissza is állíthatod szükség esetén.

3. Honlap szintű mentés

Mondhatni, hogy a 3 biztonsági mentés közül ez a legfontosabb biztonsági mentés számunkra. Ezt a mentést 100%-ban mi állíthatjuk be, mi szabhatjuk meg, hogy mit és mikor mentsünk le.

Hogyan végezzük el biztonsági mentést?

Szerencsére több biztonsági mentés közül tudunk válogatni, mivel számos lehetőségünk van ezeket elvégezni. Készíthetünk manuális biztonsági mentéseket sajátkezűleg, de van lehetőségünk automata mentésekre is.

WordPress Export

Ezt nem szokás a biztonsági mentések közé sorolni, de azért én mégis megemlítek róla párszót.

A WordPress-en belül van lehetőség kiexportálni dolgokat és ezeket letölteni.

 1. Mindössze csak annyit kell tenni, hogy a WordPress-en belül rámegyünk az Eszközök >> Exportálás menüpontra.
 2. Ott kiválasztjuk, hogy miket szeretnénk kiexportálni a weboldalról. Ha a Minden tartalmat választjuk, akkor lentebb felsoroltak közül mindet kiexportálja.
 3. Majd kattintsunk az Export fájl letöltésé-re és kész is.
WordPress Export

A WordPress Export-ot nem szokás a biztonsági mentések közé sorolni

Biztonsági mentés FTP kapcsolaton keresztül

2 fontos dolog kell hozzá:

 • FileZilla (FTP program)
 • FTP csatlakozáshoz szükséges adatok (ezeket a tárhelyszolgáltatódtól megkapod emailben regisztrációkor)

FTP biztonsági mentés lépései:

 1. FileZilla-n keresztül csatlakozzunk a tárhelyünkhöz.
 2. Majd keressük meg a weboldalunk mappáját. Az vagy a domainneve.hu (a weboldalad saját domain neve) mappa vagy public_html lesz.
 3. Miután belementél a mappába másold át a számítógépeden már előre létrehozott mappába a wp-content nevű mappát.
 4. Majd, ha mind átment ez a mentési folyamat kész is.
Biztonsági mentés FTP kapcsolaton keresztül

Biztonsági mentés FTP kapcsolaton keresztül

Biztonsági mentés phpMyAdmin felületén

 1. Első lépésként be kell lépnünk a phpMyAdmin-nunk felületére, amit a tárhelyszolgáltatón tudunk elérni.

  phpMyAdmin tárhelyszolgáltatón keresztül

  phpMyAdmin tárhelyszolgáltatón keresztül

 2. A belépés után kiválasztjuk az általunk használt adatbázist, majd exportáljuk az ajánlott, alap beállításokkal. (Ezzel a WordPress-es tartalmakat tudjuk kiexportálni. Olyanokat, mint például beállítások, oldalak, bejegyzések.)

  Biztonsági mentés phpMyAdmin felületén

  Biztonsági mentés phpMyAdmin felületén

Segítség!

Ha ez a megoldás számodra túl nehéznek tűnik, akkor érdemes megkeresni egy profi szakembert. Egy weboldal karbantartó tud neked ebben segíteni!

Biztonsági mentés a cPanel-ben

Ennek a fajta biztonsági mentésnek az a veszélye lehet, hogy az e-maileket is lementi. Majd ha ezt a mentést visszaállítjuk, akkor a levelezést is arra fogja visszaállítani, amikor lementettük. Szóval amiket utána küldtünk, azok mind eltűnnek.

 1. A cPanel-be is a legkönnyebb módon a tárhelyszolgáltatón keresztül tudunk belépni.
 2. A belépés után egy olyat kell keresni, hogy „Biztonsági mentés”.
 3. Itt pár gombnyomással elkészíthetjük a mentést és le is is tölthetjük a számítógépünkre.
Biztonsági mentés a cPanel-ben

Biztonsági mentés a cPanel-ben

Fontos!

A cPanel-es biztonságos mentésből ne készít sokat. Mivel ezek a mentések mind a tárhelyeden eltárolódnak és csak feleslegesen foglalják a helyet. Inkább azt javaslom, ha készítettél egy ilyen biztonsági mentést, akkor töltsd le a számítógépedre, majd töröld a szerverről. A törlést elvégezheted FTP-n keresztül.

Biztonsági mentés bővítmények segítségével

Az előző biztonsági mentésekkel ellentétben vannak könnyebb megoldások is. A könnyebb és kényelmes megoldásokat többféle bővítmény segítségével is elérhetjük. Ezekkel sokkal gyorsabban is elvégezhetjük a mentéseket.

Itt van 3 népszerű bővítmény, amik kitűnőek a WordPress biztonsági mentés területén:

UpdraftPlus

UpdraftPlus WordPress Backup & Migration Plugin

UpdraftPlus WordPress Backup & Migration Plugin

A három bővítmény közül ez a legnépszerűbb biztonsági mentéssel kapcsolatos bővítmény. Részletesen beállítható, de ettől függetlenül könnyen kezelhető. Kis és nagy weboldalakról is tud mentést készíteni.

Az „UpdraftPlus” bővítményt itt tudod letölteni!

All-in-One WP migration

All-in-One WP Migration

All-in-One WP Migration

Szinte mondhatni, hogy bármilyen tárhelyszolgáltatónál is elfut és vígan lement bármekkora tartalmat. Könnyen lehet kezelni, pár kattintással  elkészíthetjük a teljes mentést, amiből kiszedhetjük a felesleges bővítményeket, ezzel csökkentve a mentés méretét.

Az „All-in-One WP migration” bővítményt itt tudod letölteni!

BackWPup

BackWPup – WordPress Backup Plugin

BackWPup – WordPress Backup Plugin

Ez a bővítmény nagyon hasonlít az első 2 bővítményre, mivel ez is könnyen kezelhető és nagyon felhasználóbarát. Szintén egy nagyon részletes vezérlővel rendelkezik, amivel mentéseket készíthetünk és vissza is állíthatjuk azokat.

A „BackWPup” bővítményt itt tudod letölteni!

Milyen rendszerességgel mentsünk?

Ilyenkor mindig át kell gondolni a dolgokat részletesen. Gondoljuk át, hogy mennyire fontos számunkra a weboldalunk. Mekkora veszteség érne minket, ha eltűnne teljesen, visszaállíthatatlanul?

Ha egy akkora webáruházról beszélünk, ami napi szinten hoz százezreket, akkor nem érdemes a biztonsági mentéseken spórolni. Szóval érdemes megfizetni ilyenkor a prémium biztonsági mentése elvégző bővítményeket és növelni a biztonsági mentések számát minimum nap 1-re.

Viszont, ha csak egy céges weboldalról beszélünk, aminek tartalma nem változik olyan gyakran, akkor oda elég heti 1 mentés is.

Hova érdemes lementeni az adatokat?

Mivel ezek az adatokat biztonsági célból töltjük le, ezért érdemes biztos helyen is tárolni őket. Szóval érdemes ezeket is bebiztosítani és minéltöbb helyre elmenteni, minimum 3 helyre.

Az ilyen helyzetekben a legjobb megoldások a felhőalapú tárhelyek, mint például Google Drive, OneDrive és Dropbox. Ha mind a három helyre elmentjük a WordPress weboldal adatait, akkor már mondhatjuk, hogy eléggé bebiztosítottuk magunkat.

Viszont, ami még nagyon fontos, hogy ezeket a felhőben tárolt adatokat rendszeres időközönként mentsük le a saját számítógépünkre is. Mert nem bízhatunk 100%-osan a felhő alapú tárhelyekben sem. Ne legyünk kiszolgáltatva nekik teljesen.

 

Ha tetszett a cikk akkor kérlek oszd meg ismerőseiddel! Vagy ha bármi kérdésed merül fel a WordPress biztonsági mentéssel kapcsolatban, akkor írj hozzászólást és mihamarabb megválaszolom!

Olvasd el ezt a kicsit részletesebb cikkeket a WordPress biztonsági mentéssel kapcsolatban, ha még jobban érdekel téged ez a téma.

A webes illusztráció a Storyset-től származik

Megosztás:
Budai Kristóf - WordPress weboldal készítő

Budai Kristóf

Helló, Budai Kristóf vagyok, WordPress weboldal készítő. A célom az, hogy mindenkinek profi és jól működő weboldala legyen. Ezért is írom a weboldal készítés blogot, hogy minél több embernek tudjak segíteni.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni, akkor ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Főtéma:

Címkék: , , , ,