+36 20 272 0676 hello@web.bkrisa.com

A gyors weboldal ma már egy olyan alapszinten elvárt dolog, hogy már meg se várjuk a lassan betöltő oldalakat. Inkább ott hagyjuk őket és keresünk helyettük egy másikat, ami gyorsabb. Ezért érdemes jobban ráfeküdni a WordPress gyorsításra, hogy kevesebb weboldal látogatót veszítsünk el!

Még mielőtt belekezdenél bármilyen WordPress gyorsításba érdemes letesztelni a weboldaladat, hogy valójában mennyire is gyors vagy lassú. Erre a feladatra a 2 legprofibb oldalt tudom ajánlani, amik sokat segíthetnek a kiértékelésben: PageSpeed Insights és GTmetrix.

Miért is olyan fontos a weboldal gyorsítása?

Úgy gondolom, hogy Te sem szereted, amikor „órákat” kell várni, hogy betöltődjön egy weboldal. Rajtad kívül sokan mások is utálják az ilyen weboldalakat. Mivel a statisztikák is azt mutatják, hogy az emberek 90%-a otthagyja a weboldalt 3-4 másodperc várakozás után, ami egy elképesztő szám.

Valamint a Google is figyelembe veszi a weboldal betöltési sebességét a keresőben való találatokhoz. Ugyanis a Google a jó felhasználói élményt nyújtó weboldalakat részesíti előnyben. Lehet, hogy a weboldaladon nagyon jó a tartalom, de a weboldal lassúsága miatt hátrébb sorolhatja. Ezért tenni kell ellene!

WordPress megalapozása (már az elejétől kezdve)

Egy sokszor hallott idézettel kezdeném:

„A WordPress-t nem gyorsítani kell, hanem jó alapokra kell építeni.”

Ez nagyon igaz, érdemes már a weboldal készítésének legelején megfogadni és ez alapján felépíteni az oldalt. Úgy, ahogy a házaknál is egy biztos alapra kell építkezni, a weboldalnál is hasonló a helyzet. A WordPress önmagában egy nagyon jól felépített weboldalmotor. Ami tökéletes alapot nyújt, valamint még a sebessége is egész gyors. De akkor mi okozhatja a lassulást?

A weboldal lassúságának 2 fő oka

1. Felesleges, lassú pluginok

A bővítmények sokszor nagyon hasznosak tudnak lenni, viszont az a hátrányuk, hogy felesleges fájlokkal vannak felépítve, amik csak lassítják a WordPress-t.

Ezért hatalmas segítséget jelenhet, ha kikapcsolod a felesleges bővítményeket, amik csak ott vannak a honlapon, de nélkülözhetetlen a szerepük. Szóval nézd át még egyszer, hogy minden plugin-ra szükséged van-e, és kapcsold ki azt, amelyik csak „jó, hogy van” alapon van fent.

A lassú bővítmények kiszűréséhez ajánlom a Query Monitor bővítményt. Viszont használat után ezt a bővítményt is érdemes kikapcsolni és törölni is, mivel ez is nagyban tudja fogyasztani az erőforrásokat.

A bővítmények esetében mindig gondoskodj arról, hogy a legfrissebb verzió fusson a WordPress-en. De ez igaz a sablonokra is.

Lassú WordPress, mint a csiga

A lassú WordPress 2 fő oka

Lassú bővítmények gyűjteménye:

Ezeket a bővítményeket kerüld, ha egy szuper gyors WordPress weboldalt szeretnél!

 1. All-In-One Event Calendar
 2. Better WordPress Google XML Sitemaps
 3. Broken Link Checker
 4. Contact Form 7
 5. Divi Builder
 6. Elementor
 7. Envira Gallery
 8. ExactMetrics
 9. Fancy Gallery
 10. Google Analytics
 11. Google Language Translator
 12. Google Translate
 13. Google XML Sitemaps
 14. Jetpack
 15. NextGEN Gallery
 16. Query Monitor (A használat után érdemes egyből kikapcsolni és törölni!)
 17. Revolution Slider
 18. SumoMe
 19. Thrive
 20. Ultimate Social Media & Share
 21. Wordfence
 22. WP Facebook Like Plugin
 23. WP Social Share
 24. WPML
 25. Yet Another Related Post

Extra tipp: Már a WordPress bővítmények telepítése előtt kiszűrheted a lassú bővítményeket a WP Hive Chrome bővítmény segítségével. Miután telepíted menj fel a https://wordpress.org/plugins/ weboldalra. Keress egy bővítményt és látod is az adott bővítmény teljesítményét.

2. Oldalépítő eszközök

Ma már számos népszerű Page builder (oldalépítő) létezik WordPress-hez, amikkel könnyeden felépíthetünk profi weboldalakat programozói tudás nélkül. Viszont ezeknek a népszerű oldalépítőknek megvan a hátrányuk is. Ugyanis annyi feladatnak kell megfelelniük, hogy számos felesleges stílust és szkriptet hoznak magukkal. Ezek nagyban megnehezítik a WordPress gyorsaságát.

Oldalépítők, amik lelassíthatják a WordPress-t:

Akkor mégis milyen oldalépítőt használj?

Már nagyon sokan elégedettek a további oldalépítők gyorsaságával:

Ha teheted tervezd újra az egész weboldaladat az utóbbi oldalépítők valamelyikével (Igen, tudom, ez nagyon sok munkával járhat, de megéri egy gyorsabb honlapért.) vagy egy új weboldal készítésekor ezekkel az oldalépítőkkel kezd el az építést és ezek után lényegesen kevesebb problémád lesz WordPress gyorsítással kapcsolatban.

👋 Hahó: Az Oxygen Builder-t beszerezheted jelentősen olcsóbban, több mint 100 bővítménnyel együtt a HelloPack csomagban!

WordPress gyorsítás lépésről-lépésre

A WordPress gyorsítást megelőzően mindenképp érdemes egy biztonsági mentést végezni, hogy neveszen el a weboldalad. Mert itt már izgalmas dolgokról lesz szó!

3. Cache plugin (Gyorsító bővítmények)

Hogyan is működik a cache plugin?

A WordPress-nek nehéz feladata van, amikor egy aloldalt készül betölteni. Mert hogy ilyenkor nem csak az aloldal tartalmát kell betöltenie, hanem az összes bővítmény és a sablon kódját is, ami sokban megnehezítik a faladatát.

Mindennek a betöltését cache plugin nélkül minden oldal látogatónak meg kell várnia. A cache plugin viszont abban tud segíteni, hogy egyszer betölt mindent az aloldalból és onnantól kezdve már a lementett (gyorsabb) változatot közvetíti a látogatónak.

Fontos!

Az ilyen gyorsító bővítményeknél nagyon fontos lehet a jó beállítás, mert különben visszafelé sülhet el a dolog és sokkal lassabb lesz a weboldalad tőle.

Kinek érdemes gyorsító bővítményt telepíteni?

Mindenképpen érdemes, szinte már kötelező majdnem minden weboldalra telepíteni egy cache plugin-t. Viszont csakis akkor, ha megvan a napi pár száz látogató a weboldalon. Ez alatt nincs értelme a cache-elésnek. Mivel ilyenkor lehet, hogy többet fog dolgozni a szerver, mintha csak simán a WordPress szolgálná ki a látogatót.

Milyen cache plugin-t ajánlott telepíteni?

Szigorúan csak is olyan gyorsítótáras eszközt használj, amit 100%-ban támogat a tárhelyszolgáltatód! Érdemes erről utána nézni a szolgáltatód weboldalán vagy megkérdezni őket.

Viszont ezekkel a gyorsító bővítményekkel általában legtöbb tárhelyszolgáltató és weboldal készítő is meg van elégedve:

 1. WP Rocket: A WP Rocket az egyik piacvezető a WordPress gyorsítás területén.
 2. W3 Total Cache: Egy szuper ingyenes cache bővítmény.
Gyors WordPress, mint a gepárd

A cache plugin-nak köszönhetően a WordPress olyan gyors lesz, mint a gepárd

4. A megfelelő sablon kiválasztása

A sablont is érdemes megválogatni, úgy ahogy a bővítményeket is. Egy egyszerűbb, de jól elkészített sablonnal jobban járhatunk, mint egy rengeteg képességgel bíró, de felesleges szkripteket is behúzó sablonnal.

Általában az ingyenes sablonok egyszerűen vannak felépítve és nincsenek felesleges dolgokkal tele tömködve. Erre egy jó példa a GeneratePress sablon, amit sokak nagy kedvence. A GeneratePress-nek van ingyenes és prémium változata is.

5. Média feltöltési méretek (Kerüld a nagy méretű képfájlokat!)

A nagy képfájlok jelentősen növelhetik a weboldal betöltési sebességét. Érdemes még a feltöltés előtt tömöríteni a képeket. Erre nagyon jól alkalmazhatók a Shortpixelt és a tinypng.com.

A következő beállítás a régi képeknél nem fog segíteni, de az új képeknél sokat fog, ha csak a szükséges méretben töltöd fel őket:

 1. A feltöltés előtt kicsinyítsd le a képeket arra a méretre, amiben meg fog jelenni.
 2. Használj megfelelő kép tömörítést. Az interneten nem kell a képeknek szuper minőségűeknek lenniük.
 3. Majd menj be a Beállítások » Média » Képméretek menüpontba és állítsd be azt a méretet, ami a sablonodnak megfelelő.

Ha korábban több MB-os képeket töltöttél fel, akkor érdemes ezeket a képeket visszamenőleg is újra feltölteni a fentiek szerint.

Extra tipp 40% fájlméret csökkenésért: Hozd létre a Shortpixel-ben a WebP kép formátumot ezzel 40% fájlméret csökkenést érsz el minőség romlás nélkül.

6. Betűtípusok

Manapság a weboldalak 90%-a távoli, nem a szerveren tárolt betűtípusokat használnak. A WordPress sablon készítők előszeretettel a Google Fonts által kínált betűket használják.

A legideálisabb az lenne, hogy ha a betűtípusok helyileg lennének tárolva és így nem kellene külső szerverről beimportálni őket. Ezzel is csökkenne a betöltési sebesség.

Ha 4 betűtípusnál többet alkalmazol a weboldaladon, akkor érdemes ezeket megfontold. A betűtípusok helyi tárolására az OMGF bővítményt javaslom! De WP Rocket-ben is van lehetőség betűtípusok előtöltésére (és ezzel csökkentheted a pluginok számát is).

7. PHP verzió frissessége

Nagyon fontos a PHP verzió frissessége is. Ellenőrizd, hogy a legfrissebb PHP verziót használod-e. Ezt a tárhelyszolgáltatódnál teheted meg, a cPanel felületén. Ha elavult PHP verzión fut a weboldalad, akkor frissítsd minimum PHP 7.4-re.

Ha ez bonyolult számodra, akkor kérheted a tárhelyszolgáltatód vagy egy webfejlesztő segítségét.

8. Felesleges stíluslapok

A weboldaladon lehetnek olyan felesleges stíluslapok, amelyek nem szükségesek az adott oldal betöltéséhez. Az ilyen stílusokat távolítsd el az oldal betöltésből. Majd a megmaradt stílusokat optimalizáld és tömörítsd. És ezekkel a betöltési problémák lecsökkenthetők.

💡 Tipp: A felesleges stíluslapokat a legegyszerűbben a WP Rocket bővítménnyel tudod eltávolítani.

9. Adatbázis karbantartás

A weboldalunkon eltárolódnak a korábban mentet változatok, amik már feleslegessé váltak. Ezek mindaddig az oldalunkon is maradnak, amíg el nem távolítjuk őket. Ezért kell az adatbázis karbantartása.

Erre egy tökéletes bővítmény a Wp Optimize.

Fontos! Ez az adatbázis optimalizálás le fogja törölni a bejegyzéseid, oldalaid és egyéb tartalmaid korábbi, mentett változatait. (Az aktív jelenlegi éles változatot nem fogja törölni.) De biztonsági okokból érdemes előtte egy biztonsági mentést csinálni.

10. Tárhely ellenőrzése

Ellenőrizd, hogy a tárhelyszolgáltatódnál a tárhelyed rendelkezik megfelelő erőforrással a weboldaladhoz. Majd azt is, hogy elegendő szabad hely van-e a lemezhasználatnál. Ha mindent rendben találsz, akkor a tárhelyszolgáltatónál lesz a bibi.

Előfordulhat, hogy a tárhelyszolgáltatónál van egy olyan honlap, ami leterheli vele az egész szervert, így a Te weboldaladat is lassítja. Ezt általában a legtöbb szolgáltató könnyedén megtudja oldani, úgy hogy elkülöníti azt a weboldalt a többi weboldaltól. Ha ezt nem tudja megoldani a tárhelyszolgáltatód, akkor érdemes lesz elgondolkodni a szolgáltató váltáson.

Tudok ajánlani 2 magyar tárhelyszolgáltatót, ahol garantált a szerver sebessége:

Fontos! Egy idő után, ha elég sok látogatód van, egy sima osztott tárhely már kevés lesz, ilyenkor VPS szolgáltatást érdemes megrendelni.

Ha tetszett a cikk akkor kérlek oszd meg ismerőseiddel! Vagy ha bármi kérdésed merül fel a WordPress gyorsítással kapcsolatban, akkor írj hozzászólást és mihamarabb megválaszolom!

Ehhez a cikkhez az ihletet, ötletek, példákat a következő cikkekből merítettem:

A webes illusztráció a Storyset-től származik

Megosztás:
Budai Kristóf - WordPress weboldal készítő

Budai Kristóf

Helló, Budai Kristóf vagyok, WordPress weboldal készítő. A célom az, hogy mindenkinek profi és jól működő weboldala legyen. Ezért is írom a weboldal készítés blogot, hogy minél több embernek tudjak segíteni.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni, akkor ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Főtéma:

Címkék: , , , ,