+36 20 272 0676 hello@web.bkrisa.com

Saját WordPress gyerek sablon elkészítéseben gondolkodol? Akkor itt az ideje, hogy bele is vágj! Most meg tudhatsz mindent a gyerek sablonról és arról is, hogy miért is lesz ez jó neked. És a legvégén el fogod készíteni a saját gyerek sablonodat.

Mi az a gyerek sablon?

A gyerek sablon (angolul: child theme) vagy gyerek téma egy olyan „al-téma”, ami megörökli a szülősablon tulajdonságait, de ezenkívül plusz tulajdonságokat tudunk hozzá tenni, anélkül, hogy a szülősablonba belenyúlnánk. Ezáltal a gyerek sablon segítségével biztonságosan tudunk módosításokat végezni.

A hivatalos WordPress definíció a következő:

Angolul:

“A theme that inherits the functionality of another theme, called the parent theme, and allows you to modify, or add to, the functionality of that parent theme.”

Magyarul:

“Egy sablon, amely örökli egy másik sablon (a szülő sablon) funkcióit, és lehetővé teszi, hogy módosíts vagy hozzáadj a szülő sablon funkcióihoz.”

A gyerek sablon előnyei

A gyereksablon segítségivel felül tudjuk írni a szülősablon beállításait, anélkül hogy a frissítések követően azok elvesznének. Valamint nemcsak dizájnban, hanem más php fájlokban is készíthettük újabb változtatásokat.

Szóval röviden:

 • Biztonságosan frissíthetjük a szülősablonunkat, anélkül, hogy elvesznének az új változtatásaink.
 • Könnyen, bármikor bővíthetjük és új funkciókat adhatunk hozzá.

WordPress gyerek sablon készítés lépései

Mindenek előtt, hogy nekiláthassunk a gyerek sablon elkészítéséhez be kell lépnünk a tárhelyünk fájljai közé. Ezt a legegyszerűbben FTP kapcsolaton keresztül tudjuk elérni. (Az FTP belépési adatokat meg kellett kapnod a tárhely beregisztrációt követően emailben. Ha nem találod kérdezd a tárhelyszolgáltatódat.)

Miután meg lettek a belépési adatok töltsd le a FileZilla alkalmazást a számítógépedre, mert ezen keresztül fogunk belépni a tárhelyedbe.

Majd ha ez is meg van, akkor írd be a belépési adatokat és csatlakozz a szerverhez.

FTP belépés

FTP belépés

A gyerek sablon könyvtára

Miután beléptünk a létre kell hoznunk egy alkönyvtárat a gyerek sablonunk számára.

 1. Ehhez a következő mappákba kell belépnünk a következő sorrendben: public_html (vagy a weboldalad domain nevével ellátott mappa) / wp-content / themes.
 2. Amikor meglett a themes mappa létre kell hozni a saját gyerek sablonunk mappáját. Ez bármilyen néven futhat, az a lényeg, hogy mi felismerjük és tudjuk, hogy az minek a mappája.

Ha kész a mappa akkor jöhet a gyerek sablon elkészítése!

Gyerek sablon style.css fájl elkészítése

A gyerek sablon mappájának elkészítése után létre kell hozzuk az első fájlt a gyerek sablon mappában.

 1. Hozzuk létre a style.css fájlt és nyissuk meg. Ez az az egyetlen fájl, ami kötelező elhelyezni a gyerek sablonunk könyvtárában (mappájában), enélkül nem fog működni a sablon.
 2. A szülősablonnal való összekapcsoláshoz a következő kódot kell beillesztenünk és átírnunk:
/*
Theme Name:   Divi child theme
Theme URI:   https://domainneved.hu/
Description:  Saját gyereksablon a Divi sablonhoz
Author:     (A Te neved)
Author URI:   https://domainneved.hu/rolam (vagy egy saját weboldalad címe)
Template:    Divi
Version:    1.0.0
Text Domain:  Divi
*/

@import url("../Divi/style.css");

Ebben a példában a Divi sablont illesztettemben, de értelem szerűen ezt ki kell cserélned arra szülősablon nevére, aminek most készíted a gyerek sablonját.

Miután sikeresen beillesztetted és átírtad a saját adataidra, akkor Ctrl + S gyorsbillentyűvel elmentheted és feltölthetted a tárhelyedre.

Ezekután beléphetünk a WordPress kezelőfelületére, majd a Megjelenés >> Sablonok menüpontra és bekapcsolhatjuk a gyerek sablonunkat.

Gyerek sablon bekapcsolás

Gyerek sablon bekapcsolás

Ezt követően frissítsük a weboldalunkat és nézzük meg, hogy minden működik-e az oldalon. Ha minden rendben működik, akkor sikerült a gyerek sablon elkészítése. Gratulálok!

Abban az esetben, ha még se sikerült a gyerek sablon elkészítése, valahol elakadtál vagy szétesett a weboldalad, akkor írj nekem üzenet vagy hozzászólást és minélhamarabb megválaszolom és segítek!

Ha még jobban belemélyednél a gyereksablon elkészítésében, akkor tudom ajánlani ezt a cikket: WordPress child themes (angol nyelven). Itt egy kicsit részletesebb és másképen van létrehozva a gyereksablon.

Megosztás:
Budai Kristóf - WordPress weboldal készítő

Budai Kristóf

Helló, Budai Kristóf vagyok, WordPress weboldal készítő. A célom az, hogy mindenkinek profi és jól működő weboldala legyen. Ezért is írom a weboldal készítés blogot, hogy minél több embernek tudjak segíteni.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni, akkor ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Főtéma:

Címkék: