+36 20 272 0676 hello@web.bkrisa.com

Épp azon gondolkodol, hogy milyen domain nevet válassz az új induló weboldalad számára? A tökéletes domain név megtalálása az egyik legfontosabb része a vállalkozásod életében! Ugyanis a legjobb esetben a kiválasztott domain név évekig fogja kísérni a vállalkozásodat.

Az általad választott domain név lesz a vállalkozásod online elérhetősége. Itt fognak megtalálni az új ügyfelek és ide fognak visszajárni a már meglévő ügyfeleid is. Ezt fogják megjegyezni és elmenteni a könyvjelzősávba. Nagy előnyödre válhat, ha a weboldal készítés megelőzőleg jól választasz nevet.

Sok munkát kell beletenni ahhoz, hogy mindenki könnyen megjegyezze és meg is szeresse az új domain nevedet. Viszont vannak nagyon jó eszközök, hogy ezt a folyamatot megkönnyítsék. De előtte ismerjük meg, hogy…

Mihez is kell a domain név?

A domain név, ahhoz kell, hogy rád találjanak az interneten. Ez lesz a weboldalad neve, ezzel lesz összekötve a szerver, amin szerepelni fog a weboldalad tartalma (képek, szövegek elérhetőségek, kinézet, stb).

💡 Tipp: A gyors ⏱ weboldalért kulcsfontosságú a megfelelő tárhely kiválasztása. Ehhez a hitelesített minőséget javaslom 👉 Tárhelypark

Milyen részekből áll egy domain név? Vagyis a domain felépítése

Általában a domain nevek 2 fő tagból állnak, az ilyen domain nevekből van a legtöbb. Ritkább estekben 3 tagból, vagy még többől, de ezeknek a száma nagyon elenyésző. Most ismerjük is meg ezeket alaposabban!

Első szintű, másnéven legfelső szintű domain

Az első szintű domainek igazából a domain végződések. Ilyenek például a . hu vagy a .com, de itt Európában elterjedt még a .eu is. Ezek fogják a legkisebb nehézséget okozni a domain név választás során.

Annyi probléma lehet ezekkel a végződésekkel, hogy az a végződés már nem elérhető, amit kinéztél magadnak.

Második szintű domain – ez a legérdekesebb

A második szintű domain a legérdekesebb és izgalmasabb domain, ugyanis nagy valószínűséggel ezért olvasod ezt a cikket. Ennek a domain kiválasztás okozza a legnagyobb kihívást. Ez a legfelső szintű domaintől balra helyezkedik el: bkrisa.com. Így ketten alkotnak egy működő egységet.

A második szintű domain leggyakrabban a cég, vállalkozás nevét vagy márkanevet szokta magába foglalni. Viszont nem mindig ez a legjobb megoldás.

Harmadik szintű domain, azaz aldomain

A végén a harmadik domain, másnéven az aldomain helyezkedik el. A második szintű domaintől balra található. Az aldomain létrehozása a második szintű domain tulajdonosa kezében van. Magyarán, ha tulajdonodban van bármilyen végződésű domain, akkor könnyedén létrehozhatsz új aldomaineket.

Általában ezeket olyankor szokták, amikor például egy vállalkozás blogot indít egy külön álló aldomainre vagy egy weboldalnak külön shoprészlege lesz. De igazából ez a weboldal is egy aldomainen működik web.bkrisa.com.

💡 Segítség: A gyors ⏱ weboldalért kulcsfontosságú a megfelelő tárhely kiválasztása. Ehhez a hitelesített minőséget javaslom 👉 Tárhelypark

Domain név kiválasztása

Domain név kiválasztása

A legfontosabb rész:

Domain név kiválasztása

Mutatok néhány tippet a tökéletes domain név megtalálásához!

Legyen rövid

A rövid domain neveknek az az előnye, hogy könnyebben megjegyezhetők és kisebb az esélye, hogy elgépelik. Arra figyelj oda, hogy 15 karakterszám alatt legyen a domain neved hossza, mivel ez még a megjegyezhetőség és a gépelhetőség határán van. Efölött már nem szívesen gépelnek az emberek.

A főkulcsszavaidat használd domain választáskor

Az ötletelgetés elején érdemes a vállalkozás nevével gondolkodni és abból kiindulni. Majd jöhet hozzá a főszolgáltatásod neve, és a hozzákapcsolódó szavak. Nagy segítségedre lehetnek a Google Ads kulcsszótervezője és Keyword Tool kulcsszótervező is.

Ha eznek a segítségével sikerült összeraknod egy domain nevet, ami valóban tükrözi a vállalkozásodat, akkor már nagyon jó úton haladsz.

Legyen érthető

Nagyon fontos, hogy mindenki egyszerűen megértse és könnyedén meg is jegyezze a weboldal címét. Igyekezz arra, hogy nyelvtani fordulattól mentes nevet válasszál. Nem kell nyelvtörőnek lenni a domain nevednek.

Különleges karakterek hanyagolása

Érdemes elhagyni a kötőjelek használatát a domain nevekben, mivel a gépelést és a kiejtést is nagyban megnehezítheti. Személy szerint nekem még 1 kötőjel belefér, de ennél több már túlzás.

A számokat is hanyagoljuk, hacsak nem rendelkezel egy ismert, számnevet is tartalmazó márkanévvel.

Ékezetes betűket pedig Tilos használni! A domain nevekben csak az angol abcben szereplő betűket lehet használni. Mert különben a domain neved egy hosszas számkód lesz, ami csak elijeszti a weboldal látogatókat és nem kelt bizalmat bennük.

Figyelj a jogi szempontokra

Nagyon nem ajánlott olyan nevet választani, amelyik kicsit is hasonlít valamelyik nagy márkanévre. Akkor lehet ebből nagy probléma, amikor már egy szépen bejáratott nagy weboldalad van és olyankor perelnek be tiltott márkanév birtoklásért.

Miután úgy érzed, hogy megtaláltad a tökéletes domain neved a vállalkozásod számára, akkor érdemes átböngészned a Google-t, hogy találsz-e erre a márkanévre hasonló márkát. (Plusz utánajárási lehetőség a közösségi média felületeken és a nagyobb cégjegyzéken is, csak hogy biztosra menj.)

💡 Jó tanács: A gyors ⏱ weboldalért kulcsfontosságú a megfelelő tárhely kiválasztása. Ehhez a hitelesített minőséget javaslom 👉 Tárhelypark

Extra tippek domain név választáshoz

Próbálj ki domain név generátort

Mikor már összegyűjtöttél néhány kulcsszót a vállalkozásoddal kapcsolatosan, akkor jöhet az ötletelgetés. Viszont nem mindig jön meg a megfelelő ihlet. Ilyenkor kérhetsz segítséget különböző domain név generátortól. Mutatok is párat: domainwheel.com és nameboy.com. Ezeknek a segítségével könnyebben találsz jó ötlelteket.

Ingyenes domain név lehetőség

Van több olyan tárhelyszolgáltató, akiknél van lehetőség ingyenes domain szerzésre, ha egy nagyobb tárhelyre fizetünk elő náluk. Ilyen szolgáltató például a Sybell.hu, náluk a 6 GB-os táhelyhez jár 1 db .hu .com .net .org vagy .eu-s domain.

Domain végződés kiválasztása

Ma már az a szerencsénk van, hogy rengeteg domain végződésből választhatunk, mint évekkel ezelőtt. De sajnos a legjobb neveket sajnos nagy eséllyel már lefoglalták.

💡 Javaslat: A gyors ⏱ weboldalért kulcsfontosságú a megfelelő tárhely kiválasztása. Ehhez a hitelesített minőséget javaslom 👉 Tárhelypark

Milyen a jó domain név? A domain név választás titka

Melyik a jó domain név végződés? A domain név választás titka

.hu, .com vagy .eu?

A nagy választéknak nem csak előnye van, de hátránya is. A hátránya, hogy nem tudjuk melyiket is válasszuk a sok lehetőség közül. Annyi lehetőségünk van, hogy csak belefáradunk a keresgélésbe.

De nem érdemes sokáig keresgélni! A legjobb választás mindig a már bevált dolgok, ezek pedig a .hu, .com és a .eu végződések, itt Magyarországon.

Melyik domain és tárhely szolgáltatót válasszam?

Rengeteg lehetőségünk van remek domain és tárhely szolgáltatót találni. Sok szuper szolgáltató van az egész világban és Magyarországon is. Ezek közül mutatok párat, akiket tudok ajánlani!

Magyar tárhely szolgáltatók:

Külföldi szolgáltatók:

Megosztás:
Budai Kristóf - WordPress weboldal készítő

Budai Kristóf

Helló, Budai Kristóf vagyok, WordPress weboldal készítő. A célom az, hogy mindenkinek profi és jól működő weboldala legyen. Ezért is írom a weboldal készítés blogot, hogy minél több embernek tudjak segíteni.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni, akkor ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Főtéma:

Címkék: