+36 20 272 0676 hello@web.bkrisa.com

Ha kiemelkedő helyezéseket szeretnél elérni a keresőben, akkor nem lehet kihagyni a meta adatokat. A WordPress meta adatok beállítása legfontosabb, amit a keresőoptimalizálás szempontjából meg kell tenned. Ezek nélkül nem is reménykedhetsz jó eredményekre. Szóval most nagyon figyelj!

Mik azok a meta adatok?

Több féle meta adat létezik, de most a keresőoptimalizálásban használt meta adatokról beszélünk.

Íme a SEO Meta adatok általam megfogalmazott definíciója:

A meta adatok olyan adatok, amik a keresőoptimalizáláshoz nélkülözhetetlen, forráskódból kiolvasható, de a weboldal látogatói számára nem látható adatok.

Ezeket az adatokat főleg a keresőmotorok nézik olyan, mint a Google, vagy a Bing. A keresőoptimalizálásban 3 meta adatról beszélünk. Ezek a Title, a Meta description és Meta keywords. Az utóbbiról annyit, hogy ma már elvesztette jelentőségét és jóformán már nem is használjuk. Ezért a Meta keywords-ről nem is írok többet ebben a cikkben.

Title (SEO cím)

A Title (SEO cím) mondhatni a legfontosabb meta adat. Itt adhatod meg a keresőnek, hogy miről is szól az adott aloldalad, bejegyzésed vagy főoldalad. A keresőmotorok ezt nézik meg legelsőnek, amikor indexelik a weboldaladon valamelyik oldaladat.

Szóval nem véletlen, hogy akkora nagy hangsúlyt kell fektetni ennek kitöltésére. Ha ezt elmulasztottad, akkor érdemes visszamenőleg mindenhol kitölteni.

Meta description (Metaleírás)

A Meta description (Metaleírás) a második legfontosabb dolog a Title után. Mert ez lesz az adott aloldalad összefoglalója, leírása. Itt adhatod meg részletesebben, hogy miről is szól a weboldalad egyik aloldala, bejegyzése vagy főoldala.

Mi célból kell beállítani a meta adatokat?

Előfordulhat, hogy a kereső nem találja relevánsnak az általunk megadott meta adatokat az oldalunkhoz, ezért ő saját maga rakja össze az általa relevánsnak gondolt meta adatokat. Ilyenkor nem tehetünk semmit, el kell fogadnunk a kereső nézőpontját.

A Title célja a figyelem felkeltés! Ugyanis a Title-t a kereső a találati listában jeleníti meg címként. Figyelem felkeltő, érdekes címet kell alkotni, hogy kattintsanak a látogatók. – Ha szemfüles vagy, akkor észrevetted, hogy ezáltal nem helyes a definíciómnak az a része, hogy a látogató számára nem látható adat. Mert a keresőben mégis láthatja. De konkrétan a weboldalon nem látja.

A Metaleírás célja bizalom keltés! Ez tovább erősítheti az elhatározást, hogy rákattintanak a weboldalunkra. Itt rövid bizalomkeltő összefoglalót kell írni, ami ismerteti a tartalmat.

WordPress meta adatok beállítása

A WordPress meta adatok beállításához több WordPress SEO plugin is segíthet. Így például a Yoast SEO, a Rank Math SEO és a SEOPress is. Most a Yoast SEO-n belül mutatom be, hogyan is kell jól beállítani a meta adatokat. Ezt a meta adatok beállítás részt már megemlítettem a Yoast SEO beállítása cikkemben.

A Yoast SEO-ban 2 lehetőség van beállítani a meta adatokat, most mind a kettőt be fogom mutatni:

1. Yoast SEO meta adatok beállítás (Egyedi)

Ezt minden Oldal és Bejegyzés szerkesztői felületének az alján találod. Itt be tudod állítani a SEO címet, vagyis a Title-t és a Metaleírást (Meta description-t).

Google előnézet

A Yoast SEO meta adatok beállítása: Title, Keresőbarát kifejezés és Metaleírás

(A képen a WordPress gyorsítás cikkem meta adatait láthatod.)

Title:

  • A Yoast a Title-t áltatlában már automatikusan összeállítja az adott aloldal címéből és a weboldal nevéből.
  • De ezt minden egyes bejegyzésnél vagy oldanál egyedivé tudod szabni a kedved szerint. Például: figyelemfelkeltő, cselekvésre buzdító szöveggel vagy évszámmal.
  • A Title hossza maximum 70 karakter lehet, ugyanis a Google csak ennyit jelenít meg. A többit levágja és kipontozza.

Keresőbarát kifejezés:

Erről eddig még nem beszéltem ebben a cikkben, erről csak annyit, hogy a WordPress a cikk címéből hozza létre a keresőbarát kifejezést, vagyis azt a linket, amin keresztül megnyílik az oldal vagy a bejegyzés.

Metaleírás:

  • A Metaleírás szakasza általában üresen van hagyva, így egy teljesen egyedi szöveget tudsz írni a bejegyzésednek.
  • Hossza maximum 160 karakter lehet, mert a Google ennél hosszabb leírást szintén kipontozza.

2. Yoast SEO meta adatok beállítás (Automatizált)

Különböző változókkal oldhatod meg a meta adatok automatizálását. A Yoast SEO beállításain belül tudod ezeket előre összeállítani. Mind a Title-t és a Metaleírást elkészítheted előre, hogy ne a cikk írásakor keljen ezzel is foglalkozni. Ez általában akkor éri meg, ha egy nap több bejegyzés is kimegy a weboldalra. Egyébként nem lenne értelme.

Bejegyzések, Oldalak és Projektek beállítása

A meta adatok (Title és Metaleírás) automatikus beállítása

  • Title, ahogy az egyedi meta adatok beállításnál is megemlítettem, ez már automatizálva van. De ezt itt tudod testre szabni a saját elképzelésed szerint.
  • Hasonlóképpen tudod alatta a Metaleírást is testre szabni, annyi különbséggel, hogy alapjáraton ez nincs kitöltve és neked kell úgy kialakítani, hogy legyenek benne változók és sima szöveges rész is.

Az fontos megemlíteni, hogy az egyedi tartalom mindig felülírja az előre beállított automatikus meta adatokat. Szóval, ha nem töltöd ki az új bejegyzésnél a Metaleírást, akkor a Yoast SEO az automatikus Metaleírást tölti be neked. Ami egy nagyon hasznos funkció lehet, ha nincs időd ezzel foglalkozni.

Ha tetszett a cikk akkor kérlek oszd meg ismerőseiddel! Vagy ha bármi kérdésed merül fel a WordPress meta adatok beállítással kapcsolatban, akkor írj hozzászólást és mihamarabb megválaszolom!

Megosztás:
Budai Kristóf - WordPress weboldal készítő

Budai Kristóf

Helló, Budai Kristóf vagyok, WordPress weboldal készítő. A célom az, hogy mindenkinek profi és jól működő weboldala legyen. Ezért is írom a weboldal készítés blogot, hogy minél több embernek tudjak segíteni.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni, akkor ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Főtéma:

Címkék: