+36 20 272 0676 hello@web.bkrisa.com

Az internet szerves részévé vált a mindennapi életünknek. Azonban az internet használata során sok technikai elemmel találkozhatunk, amik közül az egyik alapvető elem az URL cím. De vajon pontosan mi is az URL cím, és milyen szerepe van az interneten?

Pontosan mi is az URL cím?

Az URL (Uniform Resource Locator) címet arra használjuk, hogy megadjuk valamilyen internetes erőforrás elérési útvonalát.

Ilyen erőforrás lehet például egy weboldal, egy képfájl vagy egy videó, aminek az útvonalát elszeretnénk küldeni az egyik barátunknak az interneten keresztül. Az URL címeknek nagy szerepük van az online navigációban, mivel ezek által könnyen hozzáférhetünk a kívánt tartalmakhoz.

Az URL cím felépítése

Az URL címek felépítése könnyen áttekinthetőek. Az alábbi részekből állnak össze:

1. Protokoll

Az URL címek általában egy protokollal kezdődnek, például „http://” vagy „https://”. Ez a rész határozza meg, hogy milyen módon történik a kapcsolat a szerverrel. Az „http” a régebbi típusú weboldalakhoz, míg az „https” az újabb biztonságos, titkosított kapcsolatot jelöli.

A https formátumú protokoll sokkal biztonságosabb változat hackertámadásokkal szemben, és még a Google is jobban értékeli az ilyen URL címmel rendelkező weboldalakat.

2. Domain név

A domain név a szerver nevét vagy címét tartalmazza, ahol az erőforrás található. Például web.bkrisa.com. A domain név alapvetően egy ember által olvasható verziója az interneten található számítógépek IP címének.

A domain név is felosztható kisebb részekre:

  • legfelső szintű tartomány igazából a domain végződések. Ilyenek például a .hu vagy a .com, de itt Európában elterjedt még a .eu is.
  • A második szintű tartomány leggyakrabban a cég, vállalkozás nevét vagy márkanevet szokta magába foglalni. Például ilyen a google.

3. Útvonal

Az útvonal rész határozza meg, hogy az adott domain-en belül hol található az erőforrás. Például: https://web.bkrisa.com/weboldal-keszites/

4. Fragment (opcionális)

Az URL címek utolsó része egy „#” jel utáni karakterlánc, amely egy adott oldal belső részére mutat. Például: /weboldal-karbantartas/#kozos-munka

5. Query string (opcionális)

Ezt a részt a „?” jel követi, és paramétereket tartalmaz, amelyeket az erőforrás lekérdezéséhez vagy kezeléséhez használnak. Például: „?id=123&language=hu”

Keresőbarát URL cím készítése

Ha WordPress weboldalad van, akkor van lehetőséged keresőbarát URL címet beállítani a WordPress alapbeállításai között. De pluszban még nagy segítség lehet a Yoast SEO is, ami minden egyes aloldalnak betudja állítani az egyedi URL címét, legyen az cikk, oldal vagy gyűjtőoldal.

Keresőbarát URL cím titka, hogy ne legyen túl hosszú és ne tartalmazzon ékezeteket, vagy speciális karaktereket a kötőjelen kívül. Valamint tartalmazza az adott aloldal kulcsszavát.

Összefoglaló

Az URL címek tehát egyfajta útmutatók az interneten, amik segítségével elérhetjük a különböző online erőforrásokat. Ezeket a címeket azért a böngészők használják, hogy az online világban található tartalmakat könnyen elérhessük. Szóval az URL címek elengedhetetlenek a böngészéshez és az online tartalmak megosztásához.

Az online illusztráció a Storyset-ről származik

Megosztás:
Budai Kristóf - WordPress weboldal készítő

Budai Kristóf

Helló, Budai Kristóf vagyok, WordPress weboldal készítő. A célom az, hogy mindenkinek profi és jól működő weboldala legyen. Ezért is írom a weboldal készítés blogot, hogy minél több embernek tudjak segíteni.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni, akkor ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Főtéma:

Címkék: