+36 20 272 0676 hello@web.bkrisa.com

A WordPress telepítése után a legfontosabb dolog az alapbeállítások elvégzése. Mivel ha ezek elmaradnak súlyos problémák keletkezhetnek a későbbiekben. Érdemes az összes WordPress beállítást végig olvasni és elvégezni!

WordPress beállítások 7 lépésben

7 egyszerű lépésben foglaltam össze a WordPress alapbeállításainak lépéseit. Nézzük őket!

1. Általános beállítások

Az Általános beállításoknál tényleg csak az általános dolgokat lehet beállítani, amiket már a WordPress telepítésekor szinte mind beállítottunk.

De azért fussunk át rajtuk gyorsan, hogy ha még is szeretnél valamin változtatni akkor tudd hol keresd.

Először is menj a WordPress admin felületén a baloldalsávban a  Beállítások menüpontra és meg is érkeztél.

WordPress Általános beállítások

WordPress Általános beállítások

 1. Itt találod a Honlap neve és Honlap egysoros leírásának a lehetőségét (ezt a WordPress telepítésekor már beállítottad). Az egysoros leírásba érdemes a weboldalad főkulcsszavait vagy vállalkozásod főmunkakörét leírni, hogy tudják az emberek és a Google, hogy miről is szól ez a weboldal.
 2. Lentebb a weboldalad URL-jét találod, ezt nem érdemes piszkálni.
 3. Majd Adminisztrációs e-mail címedet láthatod, amivel beregisztráltál. Itt sincs semmi dolgod.
 4. Kicsivel lentebb a honlapod nyelvét és időzónáját tudod beállítani. Jobbestben ezzel se kell foglalkozni.
 5. Az időzóna beállítása alatt kiválaszthatod, hogy milyen formában jelenjen meg a dátum a weboldaladon például, ha blogot írsz. Alatta meg az idő formátumát tudod beállítani.

2. Írás beállítása

A Beállítások menüpontnál az Általános menüpont alatt találod az Írás beállításait.

WordPress Írási beállítások

WordPress Írási beállítások

 1. Itt beállíthatod a bejegyzések alapértelmezett kategóriáját. Ebbe a kategóriába fog minden bejegyzés kerülni, amikor nem jelölsz ki külön kategóriát, mikor blogot írsz. (Ehhez előtte létre kell hozni egy új kategóriát a Bejegyzések >> Kategóriák menüpontnál.)
 2. Ez alatt beállíthatod a bejegyzések alapértelmezett formáját. Ezt nem kell nagyon változtatni, mivel az alapbeállítás legtöbbszőr tökéletes. Csak akkor állítsd át, ha biztos vagy benne, hogy az a beállítás kell neked.
 3. Itt van olyan lehetőséget, hogy emailen keresztül is kitehess bejegyzéseket. Ez nem ajánlott, inkább maradj a hagyományos módnál. Jelentkezz be és a WordPress felületére, írd meg a bejegyzést és publikáld. Ez a legbiztonságosabb.

3. Olvasás beállítása

Az Olvasás beállítások az Írás beállítások alatt van.

WordPress Olvasási beállítások

WordPress Olvasási beállítások

 1. Az elején beállíthatod a Kezdőoldal megjelenését:
  1. Alapból a Legutóbbi saját bejegyzések van beállítva, itt a legújabb blog cikkek jelennek meg a főoldalon.
  2. De statikus oldalt is ki lehet választani a főoldalnak. Ez akkor ajánlott, ha egyedi felépítésű kezdőoldalt szeretnél felépíteni. Ilyenkor be kell állítani egy főoldalt és egy Blog oldalt (még akkor is, ha nem tervezel cikkeket írni). Ezeket először az Oldalak oldalsávi menüpontban kell létrehoznod.
 2. Lentebb beállíthatod, hogy mennyi bejegyzés jelenjen egy gyűjtőoldalon. És ugyanezt beállíthatod az RSS csatornán is.
 3. Ennek az oldal legalján találhatsz olyat, hogy a „Keresőmotor láthatóság”, ezt soha ne legyen bepipáva. Mert ilyenkor megtiltod minden keresőmotornak (pl: Google-nek), hogy lássák a weboldaladat.

4. Hozzászólás beállítása

Ezt a Beszélgetés menüpontnál találod.

WordPress Bejegyzések/hozzászólások kezelésének beállításai

WordPress Bejegyzések/hozzászólások kezelésének beállításai

 1. Az itteni alapbeállítások a legtöbb esetben jól vannak beállítva, csak különleges helyzetekben válhat szükségessé átállítani dolgokat. (Azért érdemes átnézni a lehetőségeket itt is.)

5. Média (kép, videó) beállítása

A Média beállításokat szokás szerint eggyel lejjebb találod.

Itt lehet beállítani a képek méretét, hogy mekkora méretben legyenek feltöltve a weboldalra.

WordPress (Média) Kép / Videó beállítások

WordPress (Média) Kép / Videó beállítások

 1. Áltatlában itt se szokás az alapbeállításokat piszkálni.
 2. Illetve itt még van egy opció: a feltöltött képeket a rendszer automatikusan rendszerezheti év és hónap szerint külön könyvtárakba, ez nagyban segítheti az átláthatóságot és a visszakereshetőséget.

6. Állandó linkek (hivatkozások) beállítása – A legfontosabb

Eljutottunk a WordPress beállítások egyik legfontosabb részéhez a linkek, avagy az URL-ek beállításához (Közvetlen hivatkozások beállításai néven találod meg.)

Ezt közvetlenül a WordPress telepítése után érdemes beállítani, mivel a későbbiekben már nagyon veszélyes és nem ajánlatos állítgatni.

WordPress Közvetlen hivatkozások beállításai

WordPress Közvetlen hivatkozások beállításai

 1. A Közvetlen hivatkozások struktúrájánál több lehetőség közül válogathatsz, viszont a legoptimálisabb választás az a Bejegyzés címe (https://weboldaladneve.hu/minta-bejegyzes/) a legjobb választás.
 2. Lentebb megtalálod az Egyéb lehetőségeket, ahol megadhatsz egyéni struktúrát a kategóriák és címkék URL címéhez. Így magyarosíthatod őket.

7. Adatkezelési tájékoztató (GDPR) beállítása

Végül jön a Személyes adatok védelmének a beállítása.

WordPress Személyes adatok védelme (Adatkezelési beállítások)

WordPress Személyes adatok védelme (Adatkezelési beállítások)

 1. Itt nincsen sok lehetőséged a beállítások között kutakodni.
 2. Csak egy legördülő menüből kell kiválasztanod az Adatkezelés tájékoztató oldaladat, amit előtte már közzétettél az Oldalaknál. Majd a „Használjuk ezt az oldat” gombra kattintasz és kész.

Fontos!

Ha nincsen még Adatkezelési tájékoztatód, akkor érdemes ezzel kapcsolatban felkeresni egy jogászt, vagy keresni egy adatkezelési tájékoztató mintát. << Kattints, ha érdekel a minta!

Ezzel végére is értünk a WordPress 7 lépésből álló beállításának, ha tetszett és érdekesnek találod ezt a cikket, akkor kérlek oszd meg másokkal is. Ha kérdésed merült fel, írj hozzászólásban lent!

Megosztás:
Budai Kristóf - WordPress weboldal készítő

Budai Kristóf

Helló, Budai Kristóf vagyok, WordPress weboldal készítő. A célom az, hogy mindenkinek profi és jól működő weboldala legyen. Ezért is írom a weboldal készítés blogot, hogy minél több embernek tudjak segíteni.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni, akkor ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Főtéma:

Címkék: ,