+36 20 272 0676 hello@web.bkrisa.com

A Yoast SEO bővítmény az egyik legismertebb, ezért az egyik legnépszerűbb WordPress keresőoptimalizáló bővítmény. Nem véletlenül szeretik ennyire ezt a SEO plugint. Számos hasznos funkciója van, ami elősegíti a weboldalak keresőben elért eredményeit. Ezért is olyan fontos nagy hangsúlyt fektetni a Yoast SEO beállításaira.

Miben tud neked segíteni a Yoast SEO?

A Yoast SEO segítségével az egész weboldaladra globálisan és aloldalakra külön is beállíthatod a legszükségesebb SEO beállításokat. Ezeken kívül a weboldalon megjelenő bejegyzések keresőoptimalizálásában és technikai SEO-jában is nagy segítséget nyújt .

Valamint a Yoast SEO ügyesen rávezet arra, hogyan is készíts jól keresőoptimalizált tartalmakat.

Yoast SEO telepítése és aktiválása

A Yoast SEO-t hasonlóképpen kell feltelepíteni a WordPress-re, mint a többi bővítményt.

 1. Menj a WordPress admin felületén a Bővítmények >> Új hozzáadása gombra.
 2. Majd írd be a keresőbe, hogy „Yoast SEO” és az első találatot telepítheted is.
 3. Kattints az Azonnali telepítés gombra.
 4. Miután települt a Yoast SEO plugin kattints a Bekapcsolás gombra.
Yoast SEO telepítése

Yoast SEO telepítése

Ezzel kész is a telepítés és a bekapcsolása is. De az aktiválásához van még pár lépés:

 1. A bekapcsolás után a Yoast SEO az aktilói felületére vezet.
 2. Ahol 2 lehetőséged van: Vagy végig csinálod az aktiválást, vagy a jobb alsó sarokban a Kihagyás » linkre kattintasz és átugorhatsz a beállításokhoz.
 3. Ha az aktiválást választod, akkor egy 5 lépéses egyszerű folyamatot kell végig csinálnod, amin lépésenként végig vezet a Yoast.
 4. Majd átdob a beállítás felületére.
Yoast SEO aktiválása

Yoast SEO aktiválása, „Kihagyás” linknél ezt át lehet ugorni

Yoast SEO beállítása részletesen

A Yoast SEO beállításai nagyon fontosak, mivel itt optimalizálhatod kereső barátabbá a weboldaladat. Nézzük hogyan is fogj hozzá a Yoast beállításoknak!

Yoast SEO Általános beállításai

A Yoast SEO beállításának a főoldalán az Oldal funkciókat találjuk. Itt minden funkció alapjáraton be van kapcsolva (kivéve, ami a prémium Yoast SEO-hoz tartozik), és ezeket nem is érdemes kikapcsolni.

Yoast SEO Általános beállításai - Oldal funkciók

Yoast SEO Általános beállításai – Oldal funkciók

Az Oldal alapoknál állíthatod be az oldalra vonatkozó alap beállításokat, mint például a weboldal nevét, jelmondatot.

Az Oldal megjelenésnél beállíthatod a weboldaladnak tulajdonosát. Itt megadhatsz néhány fontos adatot magadról vagy cégedről. Viszont ezt nem kötelező kitölteni.

Az Oldal csatlakozási lehetőségeknél hozzácsatolhatsz különböző keresőmotorokat. Olyanokat mint például Google Search Console, de még a Pinterestet is itt lehet hozzácsatolni. (Zárójelben megjegyezném hogy, a saját weboldalamat és az ügyfelek weboldalait sem itt szoktam összekapcsolni, ezekkel az eszközökkel. Helyette a HTML kódot szoktam beilleszteni a weboldal kódjába, és neked is ezt javaslom.)

Yoast SEO Tartalomtípusok beállítása

A Nyitólap beállításnál a főoldal beállításaid tudod elvégezni, ami a Title (SEO cím) és Metaleírás kitöltésére ad lehetőséget. De ha statikus főoldalad van (úgy ahogy nálam is), akkor a főoldal szerkesztő felülete alatt tudod ezeket beállítani.

Yoast SEO Nyitólap beállítása

Yoast SEO Nyitólap beállítása – Nálam ez statikus oldal, ezért így jelenik meg

Lentebb megtalálod a Bejegyzések, Oldalak és Projektek beállítását is. Ami hasonló képpen néznek ki mint a Nyitólap beállítása. Annyi itt a különbség, hogy ezeket akkor érdemes csak átállítani, ha egy sablon Title vagy Metaleírást szeretnénk nekik adni, ami minden új bejegyzésnek / oldalnak / projektnek megegyezne. Ez már egy haladó Yoast SEO beállítás, a legtöbb esteben jó az alapbeállítás is.

Bejegyzések, Oldalak és Projektek beállítása

Bejegyzések, Oldalak és Projektek beállítása

Yoast SEO Kategóriák és Címkék beállítása (gyűjtőoldalak)

Ebben a beállítási szakaszban megtalálod az összes gyűjtőoldalra vonatkozó SEO beállítást. Kategóriák, címkék és ha van akkor egyedi taxonómiák SEO beállítását is. Itt hasonló beállításokat végezhetsz el, mint a Tartalomtípusoknál, csak most gyűjtőoldalakon.

Annyi különbséggel, hogy A Title-ből (SEO címből) érdemes kivenni az „Archívum” szövegrészt, mert ezt csak a Yoast automatikusan rakja bele és teljesen feleslegesen van ott.

Gyűjtőoldalak (Kategóriák, címkék) beállítása

Gyűjtőoldalak (Kategóriák, Címkék vagy egyedi taxonómiák) beállítása

Extra Haladó beállítás!

A Kategóriáknál van egy olyan lehetőségünk, hogy a /category/ rész kiszedjük az összes kategória oldal URL-jéből. Ezt már egy bejáratott weboldalnál nem érdemes kiszedni, mert problémát okozhat a keresőben. (Ha mégis szeretnéd, akkor URL átirányítással ezt tudod korrigálni.)

Valamint új oldalaknál is csak akkor kapcsold ki, ha teljesen biztos vagy benne. Ez mindenkinek a saját felelősége!

Kategória haladó beállítása

Kategória haladó beállítását, csak akkor használd, ha biztos vagy benne!

Yoast SEO Haladó beállítások

Feltérképezés optimalizálásnál eltávolíthatod a nem kívánt meta adatokat a weboldalad <head> részlegéből. Itt pontosan kell tudnod, hogy mivel mit távolítasz el, ezért nem ajánlatos őket nagyon piszkálni.

A Kenyérmorzsák (Breadcrumbs) egy nagyon hasznos SEO beállítási lehetőség, amit szinte mindenkinek érdemes kihasználnia! A kenyérmorzsákkal rengeteg belsőlinket szerezhetsz, amik nagyban elősegítik a SEO-t. Sajnos azért került bele a haladó Yoast SEO beállítások közé, mivel némi programozást igényel a beállítása. Ezért ha nem értesz a programozáshoz kell egy kis utánajárás hozzá.

Kenyérmorzsák (Breadcrumbs) beállítása

Kenyérmorzsák (Breadcrumbs) beállítása nagyot dobhat a SEO-don

Lentebb még találkozhatsz Szerzői archívumok, Dátum archívumok, Formátum archívumok, Speciális oldalak, Média oldalak és RSS beállításokkal. Ezeket a Yoast SEO beállításokat jóformán ki is lehet hagyni, nem kell velük nagyon foglalkozni, csak jó ha tudjuk, hogy ezek is vannak.

Yoast SEO gyakorlati használata posztokon és oldalakon

Ha fontos számodra a keresőoptimalizálás – gondolom ezért is olvasod ezt a cikket – akkor azt javaslom, hogy mindig használd a Yoast SEO-nak ezt a részlegét, mert sokat segíti bejegyzés szövegek optimalizálásában.

Fókusz kulcsszó beállítása

Itt adhatod meg, hogy milyen kulcsszóra szeretnéd optimalizálni a bejegyzés szövegedet. Miután megadod a Yoast SEO-nak a kiválasztott kulcsszavadat, akkor rengeteg javaslattal segít neked, hogy szerinte hogyan érdemes változtatni a tartalmadon a jobb keresőbeli helyezés érdekében.

Fókusz kulcsszó

Fókusz kulcsszó

Google előnézet

Ennél a szakasznál megnézheted azt, hogyan is fog kinézni az aloldalad a Google keresőjében mobil és asztali nézeteben. És itt állíthatod be a meta adatokat is.

Ez alatt ezeket mind be is állíthatod:

 • SEO cím (Title): Ez lesz a keresőben az aloldalad címe.
 • Keresőbarát kifejezés: Itt tudod megváltoztatni az aloldalad URL-jét, ami nem csak a keresőben változik meg. (Ezt érdemes úgy hagyni, ahogy van.)
 • Metaleírás: Ez az aloldalad néhány szavas leírása lesz, ami a SEO cím alatt található.
Google előnézet

Google előnézet: SEO cím, Keresőbarát kifejezés és Metaleírás

Fontos megemlítenem, hogy kicsit sem biztos, hogy pontosan az általad megadott SEO cím és Metaleírás fog megjelenni a keresőben. Ugyanis a Google maga dönti el, hogy mit állít be ezeknek a helyére, mi ezzel csak javaslatot adunk neki. Annyi biztos, hogy az adott aloldalról fogja kiszedni hozzá az információkat.

SEO elemzés

A SEO-elemzés szöveg mellett találsz egy kis arcot, aminek 3 színe és ennek 3 jelentése is van:

 • Zöld fej: SEO szempontjából szuperül van megírva a bejegyzés
 • Narancssárga fej: SEO szempontjából közepesen van megírva a bejegyzés
 • Piros fej: SEO szempontjából rosszul van megírva a bejegyzés

Ezekhez a színekhez a Yoast SEO-n belül lentebb találsz részletesebb magyarázatot is, hogy mik a jók és miken kell még javítanod. Ilyenek lehetnek, mint például: kulcsszósűrűség, kép alt szövegének hiányossága, stb.

Yoast SEO elemzés

Yoast SEO részletes elemzése

Olvashatóság

Ez nem egy fontos része a Yoast SEO beállításoknak, de gondoltam meg említem.

Itt a Yoast SEO azt figyeli, hogy a már megírt szöveg mennyire olvasható a weboldal látogató számára. De mivel a Yoast nem tud tökéletesen magyarul, ezért nem is érti a kifejezéseket, toldalékokat, ragozást. Így nem is tud egy pontos eredményt kimutatni ezekről.

Igazából a titok itt abban rejlik, hogy ha minél hosszabb szöveget írsz egyre jobban meg lesz elégedve a Yoast.

Olvashatóság

Közösségi beállítások

Itt van lehetőséged beállítani, hogy milyen kép, cím és leírás jelenjen meg a Facebookon és a Twitteren (X-en) miután megosztották a bejegyzésedet.

Ezzel sincsen külön feladat, hacsak nem szeretnél egyedi megjelenést mindeneggyes bejegyzésedhez Facebookon és Twitteren (X). De alapjáraton az aloldal Kiemelt képét, SEO címét és Metaleírást szokták behúzni ezek a közösségi média oldalak.

Tényleg meg kell csinálni a Yoast SEO összes javaslatát?

Nem kell! Mivel a Yoast nem a Google!

Nagyon fontos, hogy nem a Yoast-nak kell megfelelnünk, hanem a Google-nek. A Yoast, ahogy észrevehettük nem tud olyan jól magyarul, mint a Google. A Google minden kifejezésünket érti és a szerint cselekszik, hogy az adott oldal mennyiértéket nyújt a látogatónak. A Yoast ezt így nem tudja értékelni, csak megszabodt kereteken belül tud gondolkodni.

Mindenesetre nagyon jó tanácsokat szokott adni, de néha érdemes a saját fejünk után menni.

Mit tud a Yoast SEO Prémium?

Most, hogy megnéztük hogyan kell beállítani a Yoast SEO ingyenes változatát, nézzük meg mit tud a Prémium változata.

Yoast SEO Prémium

Yoast SEO Prémium

Yoast SEO Prémium plusz képességei

Miután megvásároltad a Prémiumot, akkor…

 • Egy aloldalt akár 5 kulcsszóra is optimalizálhatsz,
 • SEO címeket és Metaleírásokat hozhatsz létre a Yoast AI-jal,
 • A megszűnt linked után automatikus átirányítást kapsz az új linkedre,
 • Belső hivatkozásokhoz javaslatokat kapsz,
 • Megtekintheted az oldalad előnézetét a Facebookon és a Twitteren (X),
 • 24 órás támogatás kapsz,
 • Megszűnnek a Yoast hirdetések a WordPress admin felületén

Ha érdekelnek ezek a plusz funkciók akkor érdemes megvásárolnod a Yoast SEO Premium plugint. Ami a cikk írásakor 99 euró / év.

Ha tetszett a cikk akkor kérlek oszd meg ismerőseiddel! Vagy ha bármi kérdésed merül fel a Yoast SEO beállítással kapcsolatban, akkor írj hozzászólást és mihamarabb megválaszolom!

Megosztás:
Budai Kristóf - WordPress weboldal készítő

Budai Kristóf

Helló, Budai Kristóf vagyok, WordPress weboldal készítő. A célom az, hogy mindenkinek profi és jól működő weboldala legyen. Ezért is írom a weboldal készítés blogot, hogy minél több embernek tudjak segíteni.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni, akkor ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Főtéma:

Címkék: ,