+36 20 272 0676 hello@web.bkrisa.com

A weboldal fejléc nagyon fontos szerepet játszik az első benyomás kialakításában. A fejléc az egyik legfontosabb terület a weboldalon, mivel ez az első dolog, amit meglátnak a látogatók.

Mi az a weboldal fejléc?

A weboldal fejléc (angolul header) a weboldalnak az a része, amivel a látogatók legelőször látnak meg. Itt tudunk velük elsőkörben kapcsolatba lépni. A weboldal fejléce igazából egy online térkép, amely segít a látogatóknak megtalálni az információkat és irányítja őket az oldal többi részeire.

A weboldal fejléc fontos elemei

A weboldal fejlécének tervezésekor fontos figyelembe venni néhány kritikus elemet:

1. Logó

A logó a weboldal arculatának egyik legfontosabb eleme. Fontos, hogy a logó jól látható és azonnal beazonosítható legyen, általában a fejléc közepén vagy bal felső sarkában található. (Ajánlott: a logó legyen kattintható és a főoldalra vezessen)

2. Navigációs menü

A navigációs menük rendkívül fontosak a látogatók számára, ezek segítik a látogatókat a weboldal különböző részeinek elérésében. A menük legyenek egyszerűek és könnyen áttekinthetők, valamint tartalmazzák a weboldal fő oldalait. Mint például szolgáltatások, rólunk és kapcsolat.

3. Cselekvés ösztönző gombok

Érdemes már az elején cselekvésre buzdítani a weboldal látogatókat, azzal, hogy cselekvésre ösztönző gombot helyezünk ki a fejlécben. Ilyen gomb lehet, hogy Árajánlat, Ingyen e-book, stb.

4. Keresőmező

Ha van mit keresni a weboldalon, például a blogbejegyzések között, akkor hasznos lehet kitenni egy kereső gombot a fejlécben. Egy jól látható keresőmező vagy gomb segíti a látogatókat, hogy gyorsan megtalálják, amit keresnek.

5. Kontaktinformáció

Az elérhetőségi információk (cím, e-mail cím, telefon) segíthetik a látogatókat a kapcsolatfelvételben, ezért ezeket is erősen ajánlott a fejlécben kihelyezni.

6. Közösségi linkek

Ha van a weboldalnak közösségi oldalai, akkor azoknak az ikonjait is kitehetjük, ezzel is növelve a bizalmat a látogatókban.

A fejléc reszponzív kialakítása

Ne felejtkezzünk meg, hogy a weboldal fejlécét reszponzívvá is kell tenni. Ez azt jelenti, hogy a fejléc jól működjön minden eszközökön, például asztali számítógépen, tableten és mobiltelefonon is. A mobilbarát fejléc segíti a jobb felhasználói élményt és a keresőmotorok pozícionálását is javítja.

Ahhoz, hogy jól nézzen ki a fejléc mobiltelefonon és tableten is hamburger menüt kell készítenünk. Ennek segítségével a navigációs menü kisebb helyet foglal el és minden eszközön jól fog kinézni. A WordPress sablonok már alapból úgy vannak felépítve, hogy van hamburger menüjük, így nem kell velük különösképp foglalkoznunk.

Összefoglaló

Összefoglalva, a fejléc rendkívül fontos eleme a weboldalnak. A logó, a navigációs menü, a keresőmező és az egyéb információk jó első benyomást biztosítanak a látogatóknak. Azonban ne feledkezzünk meg az egyszerűségről. A túlzsúfolt fejléc zavaró lehet és ronthatja a felhasználói élményt.

A technológiai illusztráció a Storyset-ről származik

Megosztás:
Budai Kristóf - WordPress weboldal készítő

Budai Kristóf

Helló, Budai Kristóf vagyok, WordPress weboldal készítő. A célom az, hogy mindenkinek profi és jól működő weboldala legyen. Ezért is írom a weboldal készítés blogot, hogy minél több embernek tudjak segíteni.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni, akkor ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Főtéma:

Címkék: