+36 20 272 0676 hello@web.bkrisa.com

A weboldal lábléc rendkívül fontos része a weboldalnak, bár sokszor lebecsüljük a szerepét. A lábléc az oldal alján található és számos információt és funkciót tartalmaz, amik segítik a látogatókat.

Miért is olyan fontos a weboldal lábléc?

A weboldal lábléc (angolul footer) az a terület, ami a weboldal alján található. A lábléc fő feladata, hogy a weboldal látogatóit segítse a weboldal navigálásában és az információk megtalálásában.

A weboldal láblécének számos fontos szerepe van. Itt van néhány példa, hogy miért kell rá nagy figyelmet fordítani:

1. Navigáció

A lábléc tartalmazhat hivatkozásokat olyan fontos oldalakra, mint a Főoldal, a Kapcsolatok, az Adatvédelmi nyilatkozat vagy az Impresszum. Ezek segítenek a látogatóknak könnyen és gyorsan elérni az információkat és aloldalakat.

2. Kapcsolatfelvétel

Gyakran tartalmaz egy kapcsolati űrlapot vagy elérhetőségi információkat, amik lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felvegyék a kapcsolatot a weboldal tulajdonosával.

3. Fontos linkek

A lábléc ideális hely az olyan fontos linkek megjelenítésére, amelyekre a látogatóknak gyakran szükségük lehete. Mint például: Szolgáltatások, Rólunk vagy Kapcsolat

4. Social Media linkek

A lábléc lehetőséget ad a weboldal látogatóinak arra, hogy könnyen elérjék a weboldal közösségi média oldalait. Amiken keresztül könnyen elkezdhetik követni a vállalkozás munkáit más felületeken is.

5. Copyright információ

A lábléc megfelelő hely a weboldal aktuális évi copyright információk megjelenítésére. Ez segít védeni a weboldal tartalmát és jogait.

6. Információ a weboldal tulajdonosáról

Fontos, hogy a lábléc tartalmazza azokat az információkat, amelyek az oldal tulajdonosáról vagy üzemeltetőjéről szólnak. Ezek közé tartozik a cég neve, elérhetőségi adatok és név vagy védjegy információk.

7. Jogi követelmények

Kötelező feltüntetni néhány jogi dokumentumot minden weboldalon. Ezeknek a legideálisabb helye a lábléc lehet. Itt áltatlában az Adatkezelési tájékoztatót és az Impresszum szokott szerepelni. De webáruházaknál az ÁSZF-nek is ott kell lennie.

8. Cselekvésre felhívó gombok

Érdemes kiemelni aktivitást kiváltó elemeket a láblécben, amikkel elérhetjük a célunk felé vezethetjük a látogatót.

Például: Ha van hírlevelünk, akkor ajánlott elhelyezni egy hírlevél feliratkozás űrlapot a footer-ben.

9. Google térkép és nyitvatartási idő

Ha egy cégnek, vállalkozásnak van offline üzlete / irodája, akkor erősen ajánlott még az elhelyezkedését és nyitvatartási időt is kihelyezni a láblécbe.

Ha még nincs beregisztrálva a vállalkozásod a Google Térképre, akkor ezt itt tudod meg tenni: Google Cégprofil (ha nem helyhez kötött a vállalkozásod, akkor is érdemes beregisztrálnod)

10. Eddigi eredmények

Ha egy vállalkozásnak vannak díjai, tanúsítványai, amikre nagyon büszke, akkor azokat érdemes kitenni. Mivel ezek nagyban megnövelik a látogatók bizalmát.

Milyen is egy jó lábléc?

  1. Egyszerű: A lábléc célja, hogy könnyedén megtalálják a weboldal látogatók, amit keresnek. Ezért alaposan át kell gondolni, hogy milyen elemeket szeretnénk kitenni a láblécbe.
  2. Rendezett: Fontos, hogy az azonos információkat csoportokba rendezzük. Pl.: az elérhetőségek egymás alatt helyezkedjenek el (telefonszám, email cím, székhely)
  3. Hasznos: A footer-nek olyan információt kell tartalmaznia, amire egy látogatóknak szükségük lehet.

Weboldal lábléc dizájn tippek

Mobilkompatibilitás:

A láblécnek mobilbarát és reszponzívnak kell lennie, így a mobil eszközöket használó látogatók is könnyen hozzáférhetnek a fontos információkhoz.

Stílus:

A lábléc része a weboldal általános stílusának. Kiváló lehetőség arra, hogy megerősítse a weboldal arculatát és hangulatát. De fontos, hogy nem szabad itt túlzásokba esni, a kevesebb néha több. Igyekezzünk egyszerű stílus, dizájn elemeket belevinni, ami tükrözi a weboldal kinézetét, de mégis célratörő.

Összefoglaló

Összességében a weboldal lábléce az utolsó érintkezési pont, ahol elérjük a látogatókat. Szóval a lábléc nagyon fontos a felhasználói élmény javításához és az információk könnyű eléréséhez. Ezért szükséges, hogy a lábléc tartalma releváns legyen a weboldal látogatóinak.

A weboldal lábléce nagy lehetőséget kínál a látogatók kiszolgálására. Figyeljünk arra, hogy a lábléc mindig naprakész legyen!

A technológiai illusztráció a Storyset-ről származik

Megosztás:
Budai Kristóf - WordPress weboldal készítő

Budai Kristóf

Helló, Budai Kristóf vagyok, WordPress weboldal készítő. A célom az, hogy mindenkinek profi és jól működő weboldala legyen. Ezért is írom a weboldal készítés blogot, hogy minél több embernek tudjak segíteni.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni, akkor ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Főtéma:

Címkék: