+36 20 272 0676 hello@web.bkrisa.com

Több módszer közül is válogathatunk, amikor a WordPress telepítést tervezzük. Pontosabban 2 módszer van, ami ilyenkor szóba jöhet. Az egyik egyszerűbb, a másik haladóbb, manuálisabb megoldás. De mind a kettő tökéletesen működik. Nézzük is őket!

WordPress telepítése könnyű és haladó módszerrel

Mutatok 2 telepítési módszert, amivel feltelepítheted a WordPress-t a tárhelyedre.

1. Könnyű WordPress telepítés

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a magyar tárhelyszolgáltatók többségénél lehetőség van a WordPress telepítésére a tárhelyszolgáltató admin felületén belül. Ezzel nagyban megkönnyítik az emberek helyzetét.

A WordPress telepítőjét a tárhelyszolgáltatód admin felületén belül a cPanel-ben fogod megtalálni. (Ezt a Tárhelypark és a Sybell felületén biztosan ott találod.) A cPanel-en belül meg kell keresned a Softaculous Apps Installer alkalmazást és ezen belül pedig a WordPress-t.

 1. A Softaculous Apps Installer alkalmazáson belül kattints a WordPress-re, majd a Telepítés most gombra.

  Softaculous Apps Installer alkalmazáson belül kattints a WordPress-re, majd a Telepítés most gombra

  Softaculous Apps Installer alkalmazáson belül kattints a WordPress-re, majd a Telepítés most gombra

 2. Itt meg kell adnod a weboldalad domain nevét és a telepítendő WordPress verziószámát. Fontos, hogy mindig a legfrissebb verziót válaszd!
 3. Ezeken kívül még meg kell adnod a weboldalad nevét és a rövid leírását. (De ezeket később mind meg tudod változtatni.)
 4. Valamint a felhasználónevedet, egy erős biztonságos jelszót és egy email címet. Ezekkel fogsz tudni a későbbiekben belépni a weboldaladba. (Ezeket az adatokat érdemes valahova feljegyezni, mert különben kellemetlen dolog lesz, ha elfelejted a WordPress jelszavadat.)
 5. Majd a végén kattints az oldal legalján a Telepítés gombra és rövid időn belül kész is a WordPress telepítése.

  Könnyű WordPress telepítés a Softaculous Apps Installer alkalmazásban

  Könnyű WordPress telepítés a Softaculous Apps Installer alkalmazásban

Ugye milyen egyszerű?

Ahhoz hogy megnézd, hogy sikerült-e a telepítés másold be a következő URL-t: domainneved.hu/wp-admin (A domainneved.hu helyére a saját domain nevedet írd.) Ha sikeres volt a telepítés, akkor a WordPress belépési felületére kell hogy érkezzél.

2. Profibb WordPress telepítés (Manuális telepítés)

Ez a telepítési módszer akkor jöhet szóba, amikor a tárhelyeden nincsen lehetőség az előző módszert elvégezni vagy csak nem találod szimpatikusnak azt. Ehhez a módszerhez szükségünk lesz néhány plusz eszközre és adatra.

Milyen eszközök és adatok kellenek?

3 dolog fog kelleni a manuális WordPress telítéshez:

 • MySQL adatbázis
 • FTP kapcsolati hozzáférés
 • FileZilla (FTP program)
 • WordPress

MySQL adatbázis

Az adatbázist néha létrehozzák a tárhelyszolgáltatók, de leggyakrabban neked kell ilyenkor elkészítened. (Nekem ezek a tapasztalataim.) Ilyenkor létre kell hoznod az adatbázis nevét, felhasználói nevét és a jelszavát. Magyarán 3 dolog fog innen kelleni. Ezeket a cPanel-en belül a MySQL adatbázisok-nál tudod létrehozni.

FTP kapcsolati hozzáférés

Ezeket az adatokat minden tárhelyszolgáltató meg szokta adni, amikor beregisztrálsz hozzá. Egy emailben küldi el a cPanel és az FTP hozzáféréseket. (A legtöbbszőr ez a kettő meg szokott egyezni.) Ilyenkor egy FTP címet, egy felhasználónevet és egy jelszót kell keresni.

FileZilla (FTP program)

Ahhoz, hogy csatlakozni tudj az FTP kapcsolathoz, kelleni fog egy külön program, aminek a neve FileZilla. Ez az egyik legismertebb FTP program, amit ingyenesen lehet letölteni. Itt tudod letölteni a FileZilla-t!

FileZilla (FTP program)

FileZilla (FTP program)

WordPress

Mivel, hogy most a WordPress manuálisan telepíted fel a tárhelyedre, ehhez először le kell töltened a számítógépedre. A WordPress legfrissebb verzióját itt töltheted le!

WordPress letöltés

WordPress letöltés

WordPress manuális telepítése

Telepítés FTP-n keresztül

 1. A letöltött WordPress fájl nagy eséllyel tömörített .zip formátumban van. Ezt a tömörített fájlt csomagold ki, majd jegyezd meg a helyét, hogy hol találod meg.
 2. Ezután indítsd el a FileZilla programot, majd másold be az FTP címet, a felhasználónevedet és a felszót. A Port részhez írd be, hogy 21 vagy 22. Majd kattints a Csatlakozás gombra.

  FTP belépés

  FTP belépés

 3. Ha nem sikerül csatlakoznod, akkor kérd a tárhelyszolgáltatód segítségét, mert előfordulhat, hogy elfelejtik aktiválni a hozzáférésed. Vagy írj hozzászólást ez a cikk alá és segítek neked.
 4. Ha sikerült belépned, akkor jobb oldalt látod a szervereden lévő fájlokat, bal oldalt pedig a saját számítógépeden tárolt fájlokat.
 5. Most jobb oldalt a szerver mappájai közt meg kell keresned a domain neved mappáját, vagy ha nem találod akkor ezt a mappát kell keresned: public_html.
 6. Ide kell bemásolnod a letöltött WordPress mappa tartalmát. Ehhez meg kell keresned bal oldalt ezt a mappát. Fontos, hogy nyisd meg a mappát és csak a benne lévő dolgokat másold át.
 7. Ez egy kicsit hosszabb ideig fogtartani, mint ha cPanel-en keresztül telepítenéd, de viszonyleg ez is hamar készen van.
 8. Miután feltöltődött minden fájl ellenőrizd le, hogy tényleg minden felkerült-e. 3 fő mappának kell lennie: wp-admin, wp-content, wp-includes – és kb. 20 másik fájlnak. (Lehetnek még plusz mappák és fájlok is, csak azok a szervertől származnak.)

  WordPress mappák a tárhelyen

  WordPress mappák a tárhelyen

Telepítés folytatása a böngészőben

 1. A böngészőben írd be a domain nevedet és megjelenik ez az oldal:

  WordPress telepítés folytatása a böngészőben

  WordPress telepítés folytatása a böngészőben

 2. Itt kattints a Rajt gombra.
 3. Majd meg kell adnod a MySQL adatbázisban létrehozott adatbázis nevet, felhasználónevet és jelszót.
 4. Végül a Küldés gombra kattintani.

  WordPress manuális telepítésének utolsó lépései

  WordPress manuális telepítésének utolsó lépései

Ezzel be is fejeződött a WordPress manuális telepítése. Most csak be kell jelentkezned és jöhetnek a WordPress alapbeállításainak a konfigurációja.

Ezek a cikkek is hasznosak lehetnek számodra:

Ha a telepítésközben valahol elakadtál, akkor írj hozzászólást és segítek!

A webes illusztráció a Storyset-től származik

Megosztás:
Budai Kristóf - WordPress weboldal készítő

Budai Kristóf

Helló, Budai Kristóf vagyok, WordPress weboldal készítő. A célom az, hogy mindenkinek profi és jól működő weboldala legyen. Ezért is írom a weboldal készítés blogot, hogy minél több embernek tudjak segíteni.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni, akkor ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Főtéma:

Címkék: , , , ,